Sikkerhedsfolk kunne ikke redde præsident Kennedy, da skuddene rungede i Dallas.

© Getty Images

Attentater, der ændrede verden

Snigmord og attentater er hyppigt brugt for at bringe politiske modstandere til tavshed. Læs her om anslag, der ændrede verden.

Det 20. århundrede var præget af store politiske omvæltninger. Verdenskrige, fredsbevægelser og ideologiske kampe brød ud i hidtil uset omfang.

Snigmord og attentater blev hyppigt brugt for at bringe politiske modstandere til tavshed, og både kunstnere, politikere og fredsaktivister var i skudlinjen.

Mange attentater er fortsat uopklarede og har givet grobund for talrige konspirationsteorier.

Franz Ferdinand

Offer: Østrig-Ungarns tronfølger Franz Ferdinand

Gerningsmand: Den bosnisk-serbiske nationalist Gavrilo Princip

Motiv: Løsrivelse af Østrig-Ungarns serbiske provinser

Attentatet: 28. juni 1914 besøgte Franz Ferdinand sine tropper i Sarajevo, da hans kortege blev angrebet af serbiske nationalister. Attentatet fejlede, men en anden attentatmand stod klar senere på ruten og skød tronfølgeren. Østrig-Ungarn erklærede derefter krig mod Serbien, hvilket blev begyndelsen på 1. verdenskrig.

Få hele historien om Mordet i Sarajevo

Leo Trotskij

Offer: Den russiske revolutionære og politiker Leo Trotskij

Gerningsmand: Ramon Mercader efter ordre fra Josef Stalin

Motiv: Angst for, at Trotskij ville true Stalins magt

Attentatet: Trotskij måtte i 1924 flygte fra Rusland efter en magtkamp med Stalin, og i de næste 16 år levede han i eksil. I 1940 opsporede en sovjetisk agent ham i Mexico. Han trængte ind i Trotskijs arbejdsværelse og dræbte ham med en isøkse.

Mahatma Gandhi

Offer: Den politiske og spirituelle leder Mahatma Gandhi

Gerningsmand: Nathuram Godse

Motiv: Hindu-nationalisten Godse var imod Gandhis antivoldelige filosofi og mente, at han favoriserede Indiens muslimer og var ansvarlig for landets deling i 1947.

Attentatet: 30. januar 1948 var Gandhi på vej til et bønnemøde, da Godse trak sin pistol og skød ham på klos hold i brystet og maven. Dagen efter fulgte millioner af indere Gandhis lig, der blev fragtet ned til floden Jumna og brændt. Godse blev henrettet trods protester fra Gandhis efterladte.

John F. Kennedy

Offer: USA's præsident J.F. Kennedy

Gerningsmand: Politiet anholdt lagerarbejderen Lee Harvey Oswald, men han blev skudt af natklubejeren Jack Ruby før retssagen

Motiv: Ukendt

Attentatet: 22. november 1963 var Kennedy og hans kone på vej gennem Dallas i en åben bil, da præsidenten blev ramt af skud i rygsøjlen og hovedet og døde på hospitalet. En undersøgelseskomité erklærede i 1964, at Oswald handlede alene, men i 1978 vurderede en anden komité, at flere gerningsmænd efter al sandsynlighed stod bag mordet.

Martin Luther King

Offer: Martin Luther King, leder i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse

Gerningsmand: Vaneforbryderen James Earl Ray tilstod mordet, men trak tilståelsen tilbage tre dage senere. Han blev idømt 99 år.

Motiv: Ukendt

Attentatet: 3. april 1968 var Martin Luther King i Memphis for at støtte strejkende arbejdere. King vidste, at hans liv var truet, og sagde bl.a. til de strejkende, at “vi som et folk vil nå det forjættede land”, selvom “jeg måske ikke når det sammen med jer”. Næste dag blev han dræbt af en snigskytte.

John Lennon

Offer: Musikeren John Lennon

Gerningsmand: Beatles-fan Mark Chapman

Motiv: Uklart – Chapman var formentlig sindssyg

Attentatet: 8. december 1980 ventede Chapman i foyeren til Lennons lejlighed i New York. Da Lennon kom hjem, skød Chapman ham fire gange i ryggen og satte sig herefter ned for at vente på politiet. Drabet udløste sorg i hele verden, og flere fans begik selvmord.

Olof Palme

Offer: Statsminister Olof Palme

Gerningsmand: Drabsmanden Christer Petterson blev dømt, men løsladt igen pga. manglende beviser

Motiv: Ukendt

Attentatet: Palme var en markant person, også internationalt, hvor han arbejdede som fredsmægler for FN. Alligevel færdedes han uden bodyguards. 28. februar 1986 betalte han den ultimative pris. Palme var på vej hjem fra biografen med sin kone, da en mand greb fat i ham og affyrede sin pistol på klos hold. Palme døde øjeblikkeligt.