English Heritage & Wikimedia Commons
Romersk pincet

50 romerske pincetter fundet i England

Mere end 50 pincetter er dukket frem i ruinerne af den gamle romerske storby Viroconium Cornoviorum i England. De vidner om, hvor vigtigt det hårløse udseende var – for både romerske mænd og kvinder.

Forkærligheden for det glatte, hårløse look er langt fra et nymodens fænomen.

Romere bosat i Storbritannien for 2000 år siden var nærmest besatte af at fjerne kropshår. Det viser fund gjort i den romerske bebyggelse Viroconium Cornoviorum – det nuværende Wroxeter – i Midtengland.

Ikke færre end 50 pincetter er dukket op under udgravninger af byen, fortæller en pressemeddelelse fra English Heritage, som har ansvaret for at bevare og administrere historiske monumenter i England.

Pincetten var en vigtig del af udstyret til romerens omfattende hygiejne-rutine, som ud over hårfjerning også omfattede daglige bade og afrensning af huden med en metalskraber.

Redskabet blev anvendt til alle hårfjerningsformål, så selv de uønskede hår i armhulerne blev hevet pinefuldt ud med pincet.

Romersk pincet

Romerske pincetter ligner nutidens, men var som regel fremstillet af et blandingsmetal, hvori kobber indgik.

© English Heritage

Kropshår var kun for barbarer

Ikke kun kvinderne efterstræbte det hårløse udseende. Også mændene dyrkede den glatte krop, som signalerede afstand til de vilde og utæmmede barbarer. Det hårløse mandelegeme blev desuden betragtet som æstetisk.

“At fjerne kropshår var lige så almindeligt blandt mænd som blandt kvinder. Især i forbindelse med sport, fx brydning, hvor beklædningen var minimal, forventedes det, at deltagerne på forhånd havde fjernet al synlig kropsbehåring,” fortæller Cameron Moffett, som er kurator for Viroconium Cornoviorum.

Hårfjerningen var smertefuld og tidskrævende, og rige romere brugte typisk slaver til formålet.

Foruden pincetter har arkæologer fundet bl.a. en ørerenser, en neglerenser, parfumeflasker, badeolie og flasker til make-up under udgravningen i Wroxeter.

Genstandene er nu udstillet på museet, som er tilknyttet udgravningen.

I Wroxeter kan man bl.a. se resterne af denne enorme badeanstalt – den største fritstående romerske ruin i England.

© Wikimedia Commons