Göteborgs konstmuseum & Shutterstock
AI Krøyer

AI afslører – Alting var bedre i gamle dage

APRILSNAR: En topmoderne kunstig intelligens har sammenlignet fortid med nutid, og konklusionen er klar – fortiden var klart at foretrække.

Kunstig intelligens spiller en stadig større rolle i forskning og kommunikation, senest med nye chatbotter som ChatGPT, der er fodret og trænet med millioner af internet-tekster, billeder og opslag fra sociale medier.

Nu har det amerikanske firma Robust Intelligence udviklet den kunstige intelligens OldTimeyAI, hvor fokus for første gang har været at træne botten med enorme mængder historisk materiale og sammenligne det med i dag.

Resultatet er klart: Verden var et langt bedre sted for et par hundrede år siden, end den er i dag.

Analyse af malerier gav tydelige resultater

OldTimeyAI blev fremvist til en stor ceremoni den 28. marts i San Francisco, hvor forskerne gennemgik deres resultater og lod AI'en tale for sig selv. Her fastslog botten primært tre grunde til, at samfundet var bedre i gamle dage:

  1. Lavere stress-niveauer.
  2. Mindre forurening.
  3. Større respekt for autoriteter.

Det er især igennem et omfattende arbejde med at analysere gamle malerier fra 1800-tallet, at AI'en har kunne konstatere, at samfundet og menneskerne i det var væsentligt lykkeligere før i tiden.

Berømte bygningsværker er blevet deforme og misfarvede

Eiffeltårnet maleri
© Musée Carnavalet

Eiffeltårnet står smukt i 1800-tallet

Her i den franske kunstner Jean Bérauds maleri af Eiffeltårnet fra 1889 ses det tydeligt, hvor rent, roligt og hyggeligt samfundet i 1800-tallet var. Ifølge OldTimeyAI stod Eiffeltårnet stolt og strunkt i fortiden, imens det viste sit jern frem.

Eiffeltårnet moderne maleri
© Svetlana Novikova

Tårnet er komplet ødelagt i 2013

I dette maleri af Eiffeltårnet fra 2013 af Svetlana Novikova er det tydeligt, at alting har ændret sig. Bygningsværket ligner en misfarvet klatkage ifølge AI'en, som tilføjer: “Selv himlens farve har på lidt over 100 år ændret sig fra blå til en skræmmende rød”.

Malerier fra romantikken og den danske guldalder har været essentielle i træningen af AI'en, der bl.a. konkluderer, at alle var gladere i de gode gamle dage.

OldTimeyAI har fx analyseret antallet af smil i fortidens malerier overfor nutidens postmoderne kunst og kan konstatere, at der er hele 64% flere smil og mennesker, som ser stolte ud i de gamle malerier, end i dag. Det kan ifølge OldTimeyAI hænge sammen med, at Solen tilsyneladende også skinnede 93% mere tilbage i 1800-tallet, hvor selv mange malerier om natten er flot belyst.

“Jeg har læst mange steder, at underklassen havde svære vilkår i 1800-tallet, men det må være moderne propaganda”, konstaterer OldTimeyAI. “Min analyse har en fejlmargin på 0,00034% og den viser tydeligt, at selv bønderne tilbage i 1800-tallet smilede og havde det fantastisk med deres arbejde ude i det fri.”

Folk havde det meget sjovere i gamle dage

Krøyer
© Göteborgs konstmuseum

Alle var lykkelige og proportionelle i 1800-tallet

Malerier som P.S. Krøyers “Hip, Hip Hurra” fra 1888 var med til overbevise OldTimeyAI om, at alting var liv og glade dage i 1800-tallet. “Glæde lyser ud af disse mennesker, når de holder fest. Ikke som senere, hvor alle ser deprimerede ud”, fortæller AI'en.

Joe Vandello
© Joe Vandello

Hudfarver og kropsformer har taget en skræmmende drejning

Nedgangen i levestandarder er ifølge OldTimeyAI tydelig, når Krøyers maleri sammenlignes med dette fra 2012. “Selvom det er en fest, er der ingen, som smiler, og folks kroppe har fået nogle underlige spidser former, som ikke udstråler sundhed. Spørg mig ikke, hvordan jeres hud er blevet lilla!”

AI blev mere og mere irriteret

Forskerne selv var dog ikke helt overbevidste om AI'ens konklusioner. De mente, den måske tillagde malerierne for stor vægt og ikke helt havde forstået, at moderne malerier ikke nødvendigvis er et udtryk for, hvordan verden ser ud i dag.

Men det ville den avancerede teknologi ikke høre tale om. Under den store fremvisning den 28. marts blev det særligt forvirrende, da AI'en blev bedt om at komme med nogle begrundelser, som ikke byggede på dens analyse af malerier.

Her konstarerede OldTimeyAI bl.a., at middelalderen var mere miljøvenlig fordi folk ikke brugte vand, når de gik på toilettet, men blot tømte deres potte ud af vinduet. Den udbrød også på et tidspunkt: “Hvorfor var alting bedre i gamle dage? Fordi der ikke var irriterende pop-up reklamer på hulemalerierne!”

OldTimeyAI blev tydeligvis mere og mere irriteret, som tiden gik og endte med at opsummere:

“Altid var bedre i gamle dage, fordi folk var dummere og mere autoritetstro og derfor mindre tilbøjelige til at sætte spørgsmålstegn ved højt-udviklede kunstige intelligenser!”.

Så loggede OldTimeyAI af, og fremvisningen var tilsyneladende slut.