Getty Images
Fransk aprilsnar med papirfisk på ryggen

Aprilsnar! Her er historien bag aprilsnar

Aprilsnar foregår ofte i det private og bliver aldrig kendt, men når medierne går med på den uskyldige spøg, kan det udløse panik og internationale kriser. Vi har samlet 15 af de opfindsomste aprilsnar.

Aprilsnar og dens historie

Ingen ved, præcis hvornår aprilsnarren opstod. En skribent stillede sig netop dette spørgsmål i et britisk tidsskrift fra 1708, men heller ikke han kom svaret nærmere.

Han kunne blot konstatere, at traditionen var gammel og blev udøvet i mange forskellige europæiske kulturer.

De tidligste henvisninger til aprilsnarren stammer fra 1500-tallet – den kan godt være ældre, historikerne kan bare ikke finde skriftlige kilder om fænomenet.

Meget tyder på, at traditionen opstod i året 1564, hvor den franske konge gav sine undersåtter besked på, at markeringen af nytåret skulle flyttes fra slutningen af marts til den 1. januar.

De konservative indbyggere, der stædigt holdt fast i deres gamle kalender og insisterede på at fejre nytår i ugen fra den 25. marts, blev derefter gjort til grin; blandt andet klippede lystige landsmænd papirfisk ud og fastgjorde dem til deres medborgeres ryg, uden at de opdagede noget. Og så lo folk hjerteligt.

Ofrene for denne spøg blev kaldt “poisson d’Avril” (aprilfisk), hvilket den dag i dag er det franske ord for en aprilsnar.

Den spøgefulde tradition holdes i hævd – ikke mindst af alverdens medier, der har stor fornøjelse af at føre læsere og seere bag lyset.

Vi har samlet en række historiske aprilsnar, der har udløst panik og internationale kriser.

Arilsnar: Nylonstrømpe giver farve-TV

Hvor: Sverige
Hvornår: 1962

Svensk fjernsyn havde den 1. april 1962 sin tekniske ekspert, Kjell Stensson, som gæst i en nyhedsudsendelse.

Her forklarede han omhyggeligt om en helt eventyrlig nyskabelse: Nu var det nemlig muligt at forvandle et helt almindeligt sort-hvidt fjernsyn til farve-TV.

Det krævede blot, at seerne trak en nylonstrømpe ned over deres TV, forklarede Stensson.

Kjell Stensson

Kjell Stensson blev hurtigt tilgivet den lille aprilsnar med nylonstrømpen.

© The Museum of Hoaxes

Strømpens fine vævning ville “bøje lyset”, så udsendelserne fremstod, som var de i farver, lovede Stensson.

Nemt var det ikke at trække konens strømper over TV’et – og det hjalp heller ikke.

Sverige fik først farver i 1970. Datoen var den 1. april.

Aprilsnar: Vulkan-alarm i Alaska

Hvor: Alaska
Hvornår: 1974

Da indbyggerne i den lille by Sitka i Alaska vågnede om morgenen den 1. april 1974, blev de mødt af et skræmmende syn: Sort røg steg op fra vulkanen Edgecumbe, der ligger lige ovre på den anden side af Sitka-sundet.

Edgecumbe havde ligget i dvale i omkring 400 år, og derfor udløste røgen fra krateret de første ansatser til panik i byen.

Var vulkanen mon ved at gå i udbrud?

Den øverstkommanderende for den lokale kystvagt blev kimet ned af nervøse borgere, og han henvendte sig derfor til sin chef i Alaskas hovedstad, Juneau.

For at få klarhed over situationens alvor sendte kystvagten en helikopter op for at inspicere vulkanen.

Fra sin sikre position kunne piloten hurtigt afblæse alarmen: Nede i krateret lå en bunke brændende bildæk, og ved siden af bålet havde nogen med 15 m store bogstaver skrevet “APRILSNAR” i sneen.

Det viste sig at være den lokale spøgefugl Oliver “Porky” Bickar, der stod bag.

Samme morgen havde han chartret en helikopter til at flyve 100 gamle bildæk og nogle dunke fyldt med spildolie op til krateret.

Spøgen gjorde den 50-årige Porky til en folkehelt, men da vulkanen Mount St. Helens gik i udbrud seks år senere, bemærkede en af de lokale dog:

“Denne gang er du gået for vidt, Porky!”

Vulkan og bildæk

Vulkanen Edgecumbe havde slumret i 400 år, da røgen steg op...

© The Museum of Hoaxes

Aprilsnar: En burger til de venstrehåndede

Hvor: USA
Hvornår: 1998

En helsidesannonce i avisen USA Today forkyndte den 1. april 1998, at fastfood-kæden Burger King fra nu af ville sælge “The Left-Handed Whopper” – en burger lavet specielt til USA’s 32 mio. venstrehåndede.

Venstrehåndet burger fra Burger King

Videnskaben var på plads, da Burger King præsenterede sin nye burger.

© History Archive

På næsten alle måder var burgeren til de venstrehåndede den samme som den traditionelle – med en flækket bolle, en bøf, salatblad, tomat m.m. – men, som annoncen forklarede, alle ingredienserne var drejet 180 grader “af hensyn til de venstrehåndedes smagsoplevelse”.

Den følgende dag gjorde en ny helsidesannonce i USA Today opmærksom på, at der havde været tale om en aprilsnar, men at burgerkæden var glad for, at tusindvis af kunder havde opsøgt deres lokale Burger King for at bede om nyskabelsen.

Tusindvis af andre kunder havde over for ekspedienten præciseret, at de ville sætte pris på at få en burger lavet til højrehåndede.

Aprilsnar: Klokken er nu 11.87

Hvor: Australien
Hvornår: 1975

Australsk TV’s nyhedsprogram “This Day Tonight” afslørede den 1. april 1975, at landet snart ville gå over til “metrisk tid”.

For fremtiden ville et minut vare 100 sekunder, en time svare til 100 minutter og døgnet være inddelt i 20 timer.

Et sekund skulle kaldes “en millidag”, et minut en “centidag” og en time en “decidag”.

Australiens daværende vice-premierminister var med på spøgen og fortalte, at metrisk tid var en langt mere logisk måde at inddele tiden på.

Desuden blev der vist optagelser af rådhusuret i Adelaide, der allerede var blevet udstyret med en urskive inddelt i 10 timer.

Nyhedsindslaget gav anledning til udbredt frustration blandt australierne, og én seer forlangte at få at vide, hvordan han kunne omstille sit dyrt betalte digitalur til den nye metriske tid.

Aprilsnar: Løverne bliver vasket i voldgraven ved Tower

Hvor: London
Hvornår: 1698

Den tidligst registrerede aprilsnar i England står at læse i Dawks’s News-Letter fra den 2. april 1698.

Her berettes det, at mange mennesker den foregående dag – altså den 1. april – “tog afsted til voldgraven omkring Tower of London for at se løverne blive vasket”.

Løve

Løver er ikke udpræget glade for at tage bad – de foretrækker en omhyggelig kattevask.

© Shutterstock

Spøgen var, at der slet ikke var nogen løvevask – et vittigt hoved havde udsat byen for en aprilsnar, der sendte folk forgæves til den opdigtede begivenhed.

Den succes har briterne gentaget lystigt lige siden.

Aprilsnar: En hed affære mellem Thatcher og Gorbatjov

Hvor: Moskva
Hvornår: 1987

I løbet af 1980’erne blev det storpolitiske klima mellem øst og vest gradvist mildere, men den 1. april 1987 spærrede de søvnige briter alligevel øjnene op: Avisen Daily Mirror kunne nemlig fortælle, at Sovjetunionens præsident, Mikhail Gorbatjov, og Storbritanniens Jernlady, Margaret Thatcher, havde forelsket sig under et topmøde!

På et af de ledsagende billeder kildede Thatcher kærligt Gorby under hagen, på et andet gik de arm i arm, og på det tredje sås et stjålent kys.

Mange briter var pinligt berørte, men de faldt snart til ro igen. Daily Mirror afslørede nemlig, at personerne på billederne var fotomodeller, der med sminke og den rigtige påklædning lignede de to statsledere til forveksling.

Virkelighedens Thatcher forlod intetanende Moskva den 2. april og udtalte: “Jeg kom godt ud af det med mr. Gorbatjov. I betragtning af, hvor forskellige vi er”.

Mikhail Gorbatjov og Margaret Thatcher

Indtil aprilsnarren blev afsløret, var briterne forvirrede og pinligt berørte over Thatchers romance.

© The Museum of Hoaxes

Aprilsnar: Det japanske 26-dagesløb

Hvor: England
Hvornår: 1981

Den britiske avis Daily Mail bragte den 1. april 1981 nyheden om den energiske japanske løber Kimo Nakajimi.

Han havde tilmeldt sig London Marathon, men havde pga. en oversættelsesfejl fået det indtryk, at løbet varede i 26 dage – ikke at han skulle løbe 26 miles (41,8 km).

Derfor løb og løb Nakajimi på de britiske landeveje fast besluttet på at fuldføre.

Japansk løber

Briterne holdt udkig efter den utrættelige løber fra Japan.

© The Museum of Hoaxes

Alle forsøg på at tale med ham og stoppe hans løb var slået fejl.

Ansvaret for den fatale oversættelsesfejl tillagde avisen en ansat i et britisk importfirma, Timothy Bryant:

“Ja, det var mig, der oversatte reglerne for deltagelse og sendte dem til ham, men jeg har kun gået til japansk i to år. Jeg kan godt have begået en fejl”.

Aprilsnar: Isbjerg trukket ind i Sydneys havn

Hvor: Australien
Hvornår: 1978

Den australske eventyrer Dick Smith havde længe haft en idé om at bringe et arktisk isbjerg til Sydney. Den 1. april 1978 realiserede han sin idé.

Et skib bugserede et isbjerg ind i havnen, og byboerne kom stormende for at købe isterninger til deres drinks.

Desværre begyndte det snart efter at regne, og isen forsvandt på nogle få minutter. Det viste sig, at isbjerget var en pram fuld af slukningsskum.

Isbjerg i Sydneys havn

Isbjerget i Sydneys havn viste sig at bestå af en pram dækket af hvid plastik og fyldt op med skum fra en brandstation.

© The Museum of Hoaxes

Aprilsnar: Sådan tilbereder De en enhjørning

Hvor: England
Hvornår: 2012

Et sensationelt fund, meddelte British Library den 1. april 2012.

Det britiske nationalbibliotek havde angiveligt fundet en længe savnet middelalderkogebog.

Under gennembladringen af den gamle bog var bibliotekets overraskede medarbejdere stødt på en anvisning på, hvordan en enhjørning skal tilberedes.

Enhjørningen

I middelalderen blev enhjørningen betragtet som et virkeligt dyr, som mange hævdede at have set.

© Olaf Krüger Imagebroker RF/Imageselect

Efter slagtningen skulle middelalder-kokken lægge kødet i en marinade med blandt andet nelliker og hvidløg, hvorefter det kom på en rist over gløder.

Illustrationer viste hvordan. Forfatteren havde angiveligt arbejdet i køkkenet hos den engelske dronning Filippa af Hainaut (1328-1369).

Forfatterens navn var “Geoffrey Fule”.

Aprilsnar: Rembrandt-maleri i opløsning

Hvor: Amsterdam
Hvornår: 1950

Hollandsk radio udløste noget nær landesorg den 1. april 1950, da speakeren kunne fortælle, at et forsøg på at rengøre Rembrandts berømte maleri “Nattevagten” var gået frygtelig galt.

En museumsansat havde brugt et forkert kemisk middel på det enorme lærred, så billedet langsomt var ved at forsvinde.

En grædefærdig museumsansat fortalte, at maling dryppede fra lærredet; inden midnat ville der ikke være noget tilbage af billedet.

I hundredvis stod hollænderne i kø foran Rijksmuseum for at få et sidste glimt af “Nattevagten”. Først flere timer senere opdagede de ventende, at det blot var en aprilsnar.

Rembrandts maleri Nattevagten

Rembrandt færdiggjorde “Nattevagten” i 1642.

© Ian Dagnall Computing/ Imageselect

Aprilsnar: Kom og hent vin i spandevis

Hvor: Norge
Hvornår: 1950

Norges største dagblad, Aftenposten, bragte den 1. april 1950 en særlig god nyhed om det statslige Vinmonopol.

Her havde man modtaget et større parti rødvin i tønder, men desværre rådede tapperiet ikke over nok flasker.

Folk i kø til Vinmonopol

Allerede tidligt om morgenen havde mange nordmænd grebet en spand for at komme først i køen ved Vinmonopolet.

© Henrik Ørsted, Oslo museum/Oslobilder.no

Af den årsag ville Vinmonopolet denne dag sælge sin overskydende vin med 75 pct. rabat.

Kunderne skulle blot medbringe beholdere at transportere vinen i.

Ganske som forventet blev Vinmonopolets butikker bestormet af folk med gulvspande, kander og dunke, men de ansatte kunne ikke hjælpe med billige våde varer.

Aprilsnar: Akut kvindemangel truer fyrstedømme

Hvor: Liechtenstein
Hvornår: 1928

Den 1. april 1928 kunne avisen Berliner Illustrirte Zeitung meddele, at det lille fyrstedømme Liechtenstein, mellem Schweiz og Østrig, var ramt af en akut mangel på giftemodne fruentimmere.

Landet stod derfor foran at skulle importere kvinder.

Årsagen til den ulykkelige situation var, at mange af miniput-landets kvinder var udvandret til Schweiz og Østrig for at finde arbejde.

Derfor var passende kvinder blevet udvalgt i en række europæiske byer og fragtet til Liechtenstein.

Mændene i Liechtenstein blev rasende, da de hørte om den tyske artikel.

Især var de vrede over, at det ledsagende billede udelukkende viste kvinder i størrelsen XL – “hvilket på ingen måde yder Liechtensteins kvinder retfærdighed”, som mændene anførte.

Kvinder og mand fra Liechtenstein

Den påståede kone-mangel i Liechtenstein udløste en diplomatisk krise.

© Christoph Rueegg/Imageselect

Det dæmpede ikke gemytterne, at aprilsnarren blev afsløret.

På det tidspunkt havde aprilsnarren allerede udløst en diplomatisk krise mellem Liechtenstein og Tyskland, fordi fyrstedømmet officielt slog fast, at tysk humor var plat.

Den nyhed gav så alverdens aviser mulighed for at genfortælle aprilsnarren og vise det krænkende billede en gang til.

Aprilsnar: Den smagløse nazi-spøg

Hvor: SOE i London
Hvornår: 1944

Blandt tyskere er en god aprilsnar altid velkommen – og når den skal afsløres, råber spøgens veloplagte bagmand “April-April”.

Derfor var det også ganske velovervejet, at den tyske efterretningstjeneste Abwehr valgte netop den 1. april 1944 til at afsløre et dødeligt bedrag, som tjenesten gennem to år havde udført mod briterne.

Tyske soldater

Våben og andre forsyninger blev pakket i containere og smidt ud med faldskærm. I Holland stod tyskerne klar til at samle alt op.

© Fox Photos/Stringer/Getty Images

Bedraget, kendt som “das Englandspiel”, foregik i det besatte Holland, hvor befolkningen manglede våben og træning for at gøre modstand mod tyskerne – problemer, som den britiske sabotageorganisation SOE gerne ville løse.

Desværre gik alt galt fra begyndelsen.

I marts 1942 pejlede tyskerne sig frem til de første fire SOE-agenter i Holland.

Herefter tvang tyskerne de tilfangetagne til at kommunikere med London, som om intet var hændt. Men nu var det tyskerne, der dikterede teksterne til London.

Resultatet var en katastrofe for den hollandske modstandsbevægelse, der hverken fik instruktører eller våben.

I stedet fik tyskerne besked om 51 hollandske SOE-folk, der efter træning i England blev kastet ned over Holland. De kunne med største lethed tages til fange.

Over radioerne rapporterede tyskerne til SOE om en vældig undergrundshær, der var under opbygning – og briterne kvitterede ved at levere tonsvis af våben.

SOE

I Belgien og Danmark havde SOE større held med nedkastningerne.

© Fox Photos/Stringer/Getty Images

I efteråret 1943 begyndte SOE dog at lugte lunten og gik over til at kaste agenter ud over Holland – uden at annoncere deres ankomst over for landets “modstands-bevægelse”.

Dermed havde tyskerne mistet grebet om operationen, som de kaldte “das Englandspiel”.

Det var blevet tid for et sidste telegram til SOE: “Vi kan forstå, at I opererer i Holland uden vores hjælp. Da vi har været jeres eneste repræsentant i lang tid, finder vi dette meget urimeligt”, skrev Abwehr og lovede at tage varmt imod de næste briter, der kom til Holland.

Das Englandspiel gav bonus

Britiske transportfly nedkastede mange uvurderlige skatte, som tyskerne kunne samle op, blandt andet:

  • 15 tons plastisk sprængstof
  • 3.000 maskinpistoler
  • 5.000 pistoler
  • 300 maskingeværer
  • 75 radiotelegrafer
  • 300.000 hollandske gulden