Hurriyet Daily
Byzantinske sandaler

Arkæologer finder 1500 år gamle sandaler med smuk besked

Nogle gange kan kærligheden stadig mærkes, selvom det er mere end 1000 år siden, den blomstrede. Det kan tyrkiske arkæologer skrive under på efter et unikt fund i en antik havn, som bliver ved med at imponere.

I Istanbul har arkæologer siden 2004 udgravet byens gamle havn Eleutherios. Havnen blev bygget i 300-tallet og var i brug helt indtil 1000-tallet, så det er ikke underligt, at der gøres masser af interessante fund her.

Indtil videre har arkæologerne fundet 60.000 hverdagsgenstande i havnens dyb, der går tilbage til Det Byzantinske Rige.

Blandt de mange genstande er det dog hverken guld, ædelsten eller smykker, der vækker mest opsigt, men derimod et par 1500 år gamle sandaler.

Inde i sandalerne er der nemlig skrevet en sød besked til ejeren: “Brug dem i sundhed, kvinde. Gå med dem i skønhed og glæde”.

Hvem, der har skrevet beskeden, ved arkæologerne ikke, men ejeren af skoene har formentlig været en græsk kvinde fra Det Byzantinske Rige, da teksten er skrevet på græsk.

Byzantinske sandaler
© History of Istanbul

Byzantinerne elskede modevarer

Størstedelen af fundene i havnen er blevet dateret til omkring 553 e.Kr., hvor meget tyder på, at et jordskælv og en efterfølgende tsunami endte med, at skibe sank i massevis. Det gik tilsyneladende så stærkt, at et sandlag blev dannet over de sunkne skibe, hvilket førte til iltfri lommer under vandet.

Den unikke situation betød, at organisk materiale, som fx træsandalerne, ikke er forgået på trods af 1500 år under vandet.

I alt har arkæologerne fundet resterne af hele 35 skibe.

Mange af dem handelsskibe, der bl.a. har bragt fine farvede stoffer til Byzans, hvor kvinder – som ejeren af sandalerne – var kendt for deres flotte og farverige klæder og sandaler, der var højeste mode.