V. Trifonov, Yatsyuk Denis Anatolievich

Arkæologer finder verdens ældste ølbong

Glem alt om plastik-tragt og et stykke haveslange. For 5.500 år siden var der anderledes stil over ølbongen.

I det sydlige Rusland udgravede arkæologer i 1897 gravhøje fra bronzealderens såkaldte majkopkultur. I højene fandt de nogle mystiske rør af guld og sølv.

Siden har historikere og arkæologer debatteret, hvad de én meter lange og hule rør skulle bruges til.

En teori lød, at de var en del af 5.500 år gamle, kongelige sceptre. Andre eksperter mente, at rørene var en slags pilekogger, og en tredje teori lød, at de var blevet brugt til at holde et telt oppe med.

Men nu har et hold russiske forskere nærstuderet metalrørene, og deres konklusion er en helt anden: Der er tale om sugerør i overstørrelse.

Ikke langt fra det sydlige Rusland – i vore dages Iran og Irak – har arkæologer fundet 5.000-6.000 år gamle illustrationer, der viser lange rør i aktion. I den tidlige bronzealder drak folkeslag som sumererne og assyrerne af en fælles krukke, der stod på gulvet. Rørene fra Majkop ligner ifølge forskerne sumerernes sugerør.

Forskerne forestiller sig, at majkopkulturens elite mødtes over en krukke øl – og medbragte hver deres lange metalsugerør.

© Kevin Wilson

Byg og pollen sad i rørene

De russiske forskeres teori støttes af prøver taget fra indersiden af de fornemme, gamle rør. Analyser afslørede, at de bl.a. indeholdt kornpartikler, bygstivelse og pollen, spor, der peger i retning af, at der på et tidspunkt har været en slags øl i rørene – i så fald noget af verdens ældste øl.

Derudover noterede de sig, at der var små metalsier indbygget i rørene, der kunne fjerne urenheder fra øllet.

Hvis teorien holder stik, er de forgyldte rør fra Majkop verdens ældste ølbonger.