Arkæologer leder efter 20.000 patienter fra berygtet sindsygehospital

Skeletterne af tusindvis af sindsyge patienter ligger begravet under Londons gader. Nu arbejder de britiske forskere døgnet rundt for at udgrave de døde.

60 britiske arkæologer arbejder nærmest i døgndrift med at udgrave 20.000 skeletter fra sindsygehospitalet Bedlams gravplads. Hospitalet var berygtet for at mishandle og forsømme sine mange patienter.

Historiens første sindsygehospital

Britiske arkæologer har netop taget hul på udgravningen af en gigantisk gravplads i London, hvor de regner med at finde op mod 20.000 skeletter. De mange døde har alle været patienter på byens berygtede sindsygehospital, Bedlam, der blev åbnet i 1200-tallet som historiens første sindsygehospital. Bedlam var især aktiv i perioden fra 1569 til 1730, hvor den blev kendt og berygtet for de brutale forhold, som patienterne måtte leve under.

60 forskere arbejder i døgndrift

Selve gravpladsen blev fundet i 2013, da forskere undersøgte området forud for en planlagt metro-udgravning. I øjeblikket arbejder 60 arkæologer seks dage om ugen med at grave de første skeletter op ad jorden. Forskerne håber, at de mange fund kan være med til at afsløre nyt om, hvordan patienterne levede og døde under deres ophold på Bedlam.

Patient blev stenet ihjel

Forskerne har allerede fundet enkelte gravsten, som de har brugt til at identificere de døde. Blandt dem er en Mary Godfree, som ifølge gravstenen døde af pest i 1665.
Arkæologerne håber også på at finde spor efter nogle af Bedlam mere kendte patienter. Bl.a. astrologen John Lambe, der arbejdede ved det engelske hof og blev stenet til døde af en rasende folkemængde i 1628, fordi han blev beskyldt sort magi og voldtægt.