Blev natpotten tømt på gaden?

Middelalderens borger gik altid i det samme tøj, og der var langt mellem badene - men på mange måder var de alligevel renligere, end de har ry for.

Middelalderens borger gik altid i det samme tøj, og der var langt mellem badene - men på mange måder var de alligevel renligere, end de har ry for.

Look and Learn

Middelalderens europæere var ikke så uhumske, som film og bøger ofte vil gøre dem til; fx tømte de efter alt at dømme ikke deres natpotter ud ad vinduet, som fordommen ellers lyder.

Rent praktisk vil natpotte-tømninger på gaden hurtigt have ført til en forfærdelig stank. Selvom folk i middelalderen ikke vidste meget om smitsomme sygdomme, brød de sig ikke om stærke mislugte.

Mange middelalderbyer havde desuden for­­ord­ninger og love om latriner og affald, som skulle sikre rene gader.

Indbyggerne i 1300-tallets London havde fx ansvaret for at holde fortovet foran deres hus rent, og store bøder blev givet til borgere, som smed affald ud ad vinduet.

Hvis den ­skyld­ige ikke kunne identificeres, blev bøden fordelt mellem de nærmeste huse. Historikerne kender til eksempler på mænd, som er blevet overfaldet af naboerne efter at have smidt madrester på gaden.

Indholdet i natpotter blev i stedet typisk tømt direkte i et vandløb eller i gaderender, som førte til det lokale vandløb.

Velhavende boligejere benyttede latriner eller overdækkede huller, der blev tømt af såkaldte natmænd, som kørte det stinkende indhold ud af byerne, hvor afføringen blev brugt som gødning på marker.

Arbejdet var så ildeset, at natmændene blev betragtet med stor foragt og ofte var socialt udstødte på samfundets bund.

Natpotter begyndte at gå af mode i løbet af 1800-tallet, hvor mange byer fik kloakering og skylletoiletter.