De lægger navn til vores sprut

Bag navnet på de kendte alkoholmærker gemmer sig personer med bl.a. pirateri, uheld og et ustyrligt temperament på samvittigheden. Få historien om fem af de mest kendte her.

1. Johnnie Walker

Den skotske whisky har navn efter bagmanden selv. Johnnie Walker arvede efter sin fars død i 1819 en fond, som var investeret i en købmandsforretning i byen Kilmarnock.

Som årene gik forvandlede Walker sig til en fremragende købmand og besluttede sig for også at sælge en whisky med navnet "Walker's Kilmarnock Whisky".

Trods Walkers dygtighed var det dog hans søn, Alexander, der tog det store skridt og gjorde faderens whisky berømt.

Alexander var en ekspert i te-produktion og brugte sin udførlige viden til at skabe den helt rigtige whisky til forretningen. Den nye alkoholdrik fik navnet "Old Highland Whisky", som senere fik det velkendte navn "Johnnie Walker Black Label".

2. Captain Morgan

Den måske nok mest kendte rom bærer navn efter Henry Morgan (ca. 1635-1688), der var kendt som en af 1600-tallets mest brutale pirater.

Den britiske pirat-kaptajn anførte utallige gange sine mænd i flæsket på spanske skibe i Caribien.

Han kidnappede spaniere på Cuba, plyndrede byer langs den mexicanske kyst, og i 1670 gennemførte han historiens største kaperangreb med hele 2.000 pirater i ryggen: Erobringen af Panama City.

Morgan giftede sig med sin kusine og blev efter freden mellem Spanien og England i 1671 tildelt titlen som guvenør af Jamaica.

Et træsnit fra 1600-tallet af Sir Henry Morgan.

© Alexandre Exquemelin, 1684, Wikipedia

3. Jack Daniel

Manden bag den berømte whisky led af et voldsomt temperament. Hans familie imigrerede fra Wales til USA i begyndelsen af 1800-tallet, og allerede i sine teenage-år destillerede den unge Jasper Newton "Jack" Daniel sin første whisky i Tennessee.

Men det iltre temperamentet førte til en noget uheldig episode for den ellers lovende whisky-mager.

En morgen i 1911, da Daniel mødte op på destilleriet, blev han så rasende over ikke at kunne låse pengeskabet op, at han sparkede til den tunge metalboks med alle sine kræfter.

De hårde spark kostede den hidsige destillitør en infektion i tåen, som førte til en blodforgiftning, som kostede Daniel livet.

Inden sin død nåede Daniel dog at videregive sit destilleri til sin nevø, Lem Motlow, hvis navn i dag også er at finde på flasken.

4. Jose Cuervo

Takket være den spanske konge kan vi i dag drikke verdens bedstsælgende tequila, Jose Cuervo.

I 1758 gav Ferdinand 6. et stykke jord til Jose Antonio de Cuervo, som fik til opgave at dyrke planten agave.

Den nye jordejer skabte farmen Taberna de Cuervo og fik hurtigt idéen om at bruge planten til at skabe tequila.

Cuervo nåede dog ikke selv at fremstille tequialen til kommercielt brug, for først i 1795 gav kongen grønt lys til at sælge og producere tequilaen.

Den ret fik til gengæld Cuervos efterkommere, som havde arvet foretagenet.

Den succesfulde Jose-Cuervo-tequila produceres på agaveplanter, som stadig bliver høstet manuelt. Her ses en medarbejder i 2013 på et af de mexicanske destillerier.

© Shutterstock

5. Jim Beam

Jim Beam har ikke navn efter sin oprindelige grundlægger, men af den mand, der fik whiskyen på ret køl igen.

Den første Beam-whisky blev lavet og solgt af Jacob Beam i slutningen af 1700-tallet, og i over 100 år fortsatte salget af Beams whisky med hans efterfølgere ved roret.

Men da barnebarnet James "Jim" Beam overtog forretningen, blev whiskyen ramt af krise, da det amerikanske forbud mod salg af spiritus satte ind i 1920'erne.

James Beam lod sig dog ikke kure af underskuddet og genopbyggede i stedet destilleriet i 1933 og smed en ny whisky på markedet opkaldt efter den nye ejer.

Kan du heller ikke få nok af spruttens historie? Så tag med på en tur i spiritussens forunderlige verd[en her](https://historienet.dk/kultur/gastronomi/historien-bag-spiritus)