Dydige husmødre var med på den værste

Opsigtsvækkende historisk kortlægning af 1800-tallets holdning til sex i USA viser, at datidens kvinder langtfra var så snerpede som deres ry.

Victoriatidens kvinder skulle være dydige. Bag hjemmets vægge var virkeligheden anderledes.

Mens 1800-tallets USA misbilligede enhver snak om kvindelig seksualitet, havde tidens kvinder en langt mere liberal holdning til sex.

Det viser en unik undersøgelse, som blev foretaget af lægen Clelia Mosher mellem 1892 og 1920. Hun overtalte 45 victorianske kvinder til at udfylde et spørgeskema om deres erfaringer med erotik.

Samleje “perfektionerer den spirituelle forening”, svarer en kvinde på spørgsmålet om hendes holdning til sex. En anden fastslår, at hun og hendes mand nød “samlejet for dets egen skyld. Vi ønsker det og savner det åndeligt”.

Undersøgelsen viser, at kvinderne stort set intet vidste om sex før ægteskabet, men så snart de var blevet gift, erklærede flertallet, at sex var en fornøjelse. På trods af datidens normer indrømmede 35 kvinder, at de havde lyst til samleje, og 24 mente, at gensidig nydelse var den primære årsag til seksuel omgang.

Mosher brugte sit liv på at gøre op med det victorianske kvindeideal.

Mosher døde i 1940. Hendes sex-undersøgelse blev fundet i 1973, men først nu er dens resultater kommet ud til offentligheden.