Dykkere henter fremtidens øl i gamle skibsvrag

Dykkere og bryggerier er gået sammen om at genskabe historiske øl ud fra gær fundet i gamle skibsvrag.

Dykkere og bryggerier er gået sammen om at genskabe historiske øl ud fra gær fundet i gamle skibsvrag.

Shutterstock

Siden 1980’erne har dykkere besøgt vraget af fragtskibet Wallachia, der i 1895 sank nær den skotske havneby Glasgow. En af dem er Steve Hickman, og han er interesseret i en ganske bestemt del af skibets last: Øl.

Da Wallachia stævnede ud havde skibet tusindvis af ølflasker i lasten, og mange af dem har overlevet de mere end 125 år på havets bund. Først forsøgte Hickman at drikke en af de 125 år gamle øl, men det var en dårlig idé:

”Øllen havde den mest forfærdelige stank. En væmmelig lugt af salt og råddenskab. Jeg tror det er den bedste beskrivelse” forklarer amatørdykkeren. Og smagen var ikke meget bedre.

Derudover gik mange af flaskerne i stykker, når de kom op til overfladen – på grund af den store trykforskel mellem havbunden og havoverfladen.

Dampskibet Wallachia var på vej til den caribiske ø Trinidad med øl og whiskey.

© Brewlab.co.uk

Øl fra 1700-tallet genopstod

Men så fik Steve Hickman kontakt til firmaet Brew Lab, der i samarbejde med forskere fra University of Sunderland udtrækker gær fra antikke ølflasker og bruger dem til at genskabe de gamle øl samt udvikle nye. Nu afleverer Hickman intakte ølflasker til firmaet.

Og Brewlab er ikke ene om fidusen. Flere steder i verden samarbejder laboratorier, bryggerier og dykkere om at genskabe gamle øltyper. I Tasmanien lykkedes det fx i 2018 at genskabe en øl fra 1700-tallet ud fra gær fundet i vrag på havets bund.