Ullstein Bild/Getty Images

Galleri: Se billederne fra DDR's lykkelige diktatur

Ligestilling, moderne lejligheder og nøgenbadning – ikke alt var skidt i DDR, men glansbillederne kan ikke skjule, at Den Tyske Demokratiske Republik var nedslidt og forarmet.

Rigtig populær blev DDR først, da det var for sent. I tiden lige efter Murens fald kunne de færreste se meningen i at opretholde den østtyske stat. De partier, der støttede gen­foreningen med Vesttyskland, fik et overbevisende flertal ved valget i 1990. Men som årene er gået, bliver det tabte land hyldet i et nostalgisk lys, ofte kaldet “ostalgi”.

En meningsmåling fra 2019 fortæller, at 57 pct. af den tidligere østtyske befolkning mener, at der er mere godt end skidt at sige om DDR. Og måske er det ikke så underligt. Det var her, de nu plus-50-årige oplevede deres ungdom og fandt deres første kæ­res­te.

Modsat livsbetingelserne i dagens genforenede Tyskland var øst-tyskerne garanteret livslang tryghed – en sikker arbejdsplads, en fast månedsløn, en billig husleje og en plads i børnehaven.

Det store flertal af indbyggere oplevede ingen overgreb fra efterretningstjenesten Stasis side; dét, flertallet protesterede imod, var varemanglen og forbuddet mod at rejse. Tilbage står mindet om den gyldne tid, som Erich Honecker indvarslede i 1971.

Hovedparten af billederne i denne samling stammer fra hans embedstid – selvom de fleste også har en bitter bagside.