Garveren lavede læder af dyrehuder

Det var en langsommelig proces, når garverne forvandlede huden fra nyslagtede dyr til læder og skind.

Det var en langsommelig proces, når garverne forvandlede huden fra nyslagtede dyr til læder og skind.

Science Museum Library/SSPL

Før den maskinelle produktion tog over, blev alle de ting, vi bruger i vores samfund, skabt manuelt af håndværkere.

Et af de mange håndværk var garvning, hvor nyslagtede dyrs hud blev til læder og skind, som blev solgt til sko- og handskemagere.

I garverens værksted lugtede der stærkt af kød- og fedtrester, så garverierne var ofte isoleret til et bestemt byområde.

Her blev huder lagt i vand og salte i mindst 6-8 timer, hvorpå garveren fjernede kødrester med en skindskraber. Skindet lå derpå atter i væske med et ekstra lag salt i 6-8 timer.

Under tørringen strakte og bearbejdede garveren skindet, da det ellers blev mørkt og hårdt og kunne knække. Til sidst smurte han skindet med æggeblomme og olie.

Men i 1890’erne blev hurtigere garvning med krom normalt overalt i Europa. Fra at hver købstad havde mindst fem garvere, blev håndværket industrialiseret og er nu næsten uddødt.