Mrrebel1453 & Alvesgaspar
Kat

Hvem bragte katten til Amerika?

De fleste historikere er enige om, at katten blev bragt til Amerika af nogle af de første europæiske kolonister. Men den bløde musefanger kan være ankommet flere århundreder tidligere.

Det præcise tidspunkt for kattens ankomst til Amerika har længe skabt debat blandt historikerne.

Men forskerne kan blive enige om, at det spindende pelsdyr var til stede i Den nye verden, da europæere begyndte at kolonisere Nordamerikas østkyst i begyndelsen af 1600-tallet.

Den mest accepterede teori er, at allerede Christoffer Columbus havde katte med om bord på sine skibe, da han ankom til kontinentet i slutningen af 1400-tallet. Det kan være disse katte, som har skabt sig en tilværelse i Amerika, efter de opdagelsesrejsende vendte snuden hjemad.

En anden teori, som i de senere år har vundet større tilslutning, er, at katten kan være blevet bragt til Amerika af vikingerne flere århundreder tidligere.

Forskerne har ganske vist ingen arkæologiske fund, som kan bekræfte, at katten fulgte med, da nordboerne i en periode slog sig ned på det nordamerikanske fastland omkring år 1000.

Historikerne ved dog, at vikingerne var særdeles glade for katte og bragte dem med om bord på deres skibe, når de drog på togter.

Fx viser arkæologiske fund, at nordboerne medbragte katte, da de koloniserede Grønland sidst i 900-tallet – formentlig for at holde skadedyr i skak.

Kat

Kattens vej til Amerika er stadig omgærdet af tvivl, men muligvis kom den sammen med vikingerne.

© Mrrebel1453 & Alvesgaspar

Vikingerne sejlede til Amerika

Fra Grønland sejlede nogle af vikingerne videre til Nordamerika, hvor de etablerede nye bosættelser og i århundreder sejlede tømmer til Grønland.

Ifølge nogle historikere er det ikke utænkeligt, at nordboerne havde gjort plads til katte i deres skibe, inden de satte kurs over Atlanten. Det er dog mere usikkert om kattene blev på kontinentet og havde mulighed for at formere sig.

Teorien bakkes bl.a. op af, at katteracen Maine Coon, som anses for at være den første katterace i USA, har vist sig at være genetisk tæt beslægtet med den norske skovkat.

Den amerikanske kat kan derfor være efterkommer af vikingernes nordiske katte.

Kattene spredte sig i flere bølger

I 2016 foretog franske forskere verdens hidtil største genetiske undersøgelse af jordiske rester af katte fra oldtiden. Analysen viser, at katten spindede sig fra Mellemøsten til resten af verden i flere bølger.

Kat kort
© Wikimedia Commons

Den første bølge

År: 12.000-8.000 år siden

Mennesker og katte knyttede formentlig bånd for ca. 12.000 år siden, da landbruget opstod i Mellemøsten. Vildkatte fandt sig til rette i landsbyerne, hvor afgrøder tiltrak skadedyr, som katten kunne leve af. Mennesket anså katten for at være et nyttedyr og begyndte at tæmme den. Herfra spredte katten sig til det østlige middelhavsområde.

Kat kort
© Wikimedia Commons

Den anden bølge

År: Ca. 6.000 år siden

I Egypten fandt katten sig virkelig godt til rette og blev betragtet som et helligt dyr. Genetiske undersøgelser viser, at efterkommere af de egyptiske katte spredte sig til store dele af Europa, Asien og Afrika. DNA-undersøgelser af egyptiske kattemumier har vist, at katte fra Bulgarien og Tyrkiet er beslægtet med de egyptiske.

Kat kort
© Wikimedia Commons

Den tredje bølge

År: Ca. 400-1.000 år siden

Fra Europa spredte katten sig til Amerika ombord på europæiske skibe. Det var muligvis vikingerne, som tog katten med, da de i slutningen af 900-tallet koloniserede Grønland og derfra sejlede til Nordamerika. Under alle omstændigheder viser arkæologiske fund, at katten var til stede, da Nordamerikas østkyst blev koloniseret i 1600-tallet.