Sipa/Rex/Shutterstock
Jeanne Calment

Hvem er historiens ældste person?

Fra 1875 til 1997 – så længe var franske Jeanne Calment vidne til historiens gang, inden hun lukkede øjnene for sidste gang. Nogle eksperter har dog sået tvivl om Calments høje alder.

Wright-brødrenes første flyvetur, 2. verdenskrig, månelandingen og Sovjetunionens fald – Jeanne Calment nåede at opleve flere af historiens allerstørste milepæle i løbet af sit lange liv, som strakte sig fra 1875 til 1997.

Dermed blev den franske kvinde den person, som nåede den højeste bekræftede alder med sine 122 år og 164 dage.

Calments liv er ganske veldokumenteret – bl.a. fordi hun var en del af overklassen i byen Arles med en far i byrådet og en velhavende ægtemand med mange forretningsforbindelser.

Fødselsattest

Jeanne Calments fødselsattest bekræfter, at hun blev født i 1875.

© Etat Civil d’Arles

I 1995 brugte eksperter et helt år på at krydstjekke dokumenter fra Calments liv og interviewe hende for at bekræfte den høje alder.

Eksperterne fandt ud af, at Calment optræder i 14 franske folketællinger, hvoraf den tidligste fra 1876 bekræfter, at hun var et år på det tidspunkt. Calment forklarede bl.a. sin høje alder med, at hun hele livet havde indtaget store mængder olivenolie.

Overtog datteren morens plads?

Trods de mange dokumenter har nogle eksperter sat spørgsmålstegn ved Calments høje alder.

Blandt dem er russerne Valery Novoselov og Nikolay Zak, som mener, at Calment i virkeligheden døde i 1934, hvorefter hendes datter overtog morens identitet.

Jeanne Calment

I 1895, hvor dette billede efter alt at dømme er taget, var Jeanne Calment blot 20 år gammel.

© Sipa/Rex/Shutterstock

Denne teori er dog blevet forkastet af andre eksperter som ren spekulation pga. mangel på beviser.

Den ældste nulevende person var ved indgangen til 2022 japanske Kane Tanaka, som blev født den 2. januar 1903 og i 2022 kunne fejre sin 119. fødselsdag.