Shutterstock
Botox

Hvem fik først fjernet rynker med botox?

Øjenlægen Jean Carruthers har i årevis behandlet sine patienter med små mængder nervegift, som får øjenmuskulaturen til at slappe af. Men så fortæller en patient om en særdeles positiv bivirkning.

Jean Carruthers var overvældet. Den canadiske øjenlæge havde i årevis brugt nervegiften botulinumtoksin (BTX) til at behandle patienter med spasmer i øjenlåget. Og nu stod hun måske med et vidundermiddel mod rynker.

Det hele var begyndt en dag i 1987, da en patient havde fortalt, at Carruthers behandling gav hende et afslappet udtryk i ansigtet og fjernede rynkerne i hendes pande.

Få dage senere sprøjtede Carruthers nervegiften i panden på sin receptionist for at teste påstanden.

BTX havde været kendt siden 1820'erne, hvor den tyske læge Justinus Kerner opdagede, at giften var skyld i en række dødsfald. Han fandt ud af, at giften bl.a. svækkede ofrenes muskulatur.

I det efterfølgende århundrede dykkede forskerne længere ned i nervegiften, og i 1940'erne blev BTX regnet for at være det mest dødbringende stof i verden.

Ikke desto mindre udviklede videnskabsfolk medicin baseret på BTX, som blev brugt til at behandle bl.a. skelen og spasmer i ansigtet.

Botox

Doseret i små mængde kan nervegiften botulinum toxin fjerne rynker ved at få muskler til at slappe af.

© Shutterstock

“Det er en sindsyg idé”

Den kosmetiske brug af BTX begyndte, da Carruthers undersøgte sin receptionists pande efter tre dage: Væk var alle de dybe rynker.

Carruthers testede giften på flere patienter og fremlagde i 1992 sine resultater ved en stor konference.

“Det er en sindsyg idé, som ikke vil føre nogen vegne”, udbrød en af kollegaerne, da Carruthers fremviste sin forskning.

Han tog fejl. Brugen af BTX – nu kaldet Botox – spredte sig som en steppebrand og er i dag det mest populære kosmetiske indgreb i verden.

Alene i USA får ca. 7,5 mio. mennesker botox-indsprøjtninger hvert år.