Shutterstock
Sociale medier

Hvem opfandt det første sociale medie?

I 1997 slog hjemmesiden SixDegrees.com dørene op til en ny, digital tidsalder. Men det skulle snart vise sig, at tiden endnu ikke var moden til sociale medier.

Den første sociale medie-platform efter vor tids standarder blev grundlagt af amerikaneren Andrew Weinreich. Han skabte mediet Six Degrees, hvis hjemmeside gik i luften i maj 1997. Six Degrees gav brugerne mulighed for at oprette profiler, blive venner med andre brugere, sende beskeder til deres venner og blogge om deres liv.

Siden var indledningsvis en succes og fik omkring 3,5 mio. registrerede brugere i sin mest populære periode. Selvom Six Degrees blev forholdsvis populær, satte den teknologiske udvikling dog sine begrænsninger.

Sidst i 1990'erne var adgangen til internettet stadig begrænset – primært fordi internetadgang kostede mange penge. Aktiviteten blandt brugerne på Six Degrees var derfor sparsom.

Ifølge Weinreich var det også en stor ulempe, at digitale kameraer og mobiltelefoner endnu ikke var slået igennem, og at deling af billeder og videoer ikke var særlig udbredt.

Sidst, men ikke mindst, var markedet for online annoncering endnu ikke moden. De mange teknologiske benspænd betød i sidste ende, at Six Degrees ikke kunne omsætte sin popularitet til penge.

Sociale medier

Sociale medier har stjålet vores opmærksomhed siden 1997.

© Shutterstock

“Vi var for tidligt ude”

Heldigvis for Weinreich solgte han i december 1999 sit banebrydende, men konkurstruede, sociale medie for 125 mio. dollar til en medievirksomhed. Den nye ejer formåede dog heller ikke at tjene penge på Six Degrees og lukkede siden allerede året efter, da den såkaldte IT-boble sprang.

Ved lukningen af siden i 2000 fastslog Andrew Weinreich, at manglen på økonomisk succes skyldtes, at Six Degrees var forud for sin tid.

“Vi var for tidligt ude. Timing er altafgørende”, sagde Weinreich.