Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix
Aki Maita

Hvem opfandt tamagotchien?

Tamagotchien blev en gigantisk succes sidst i 1990’erne og indbragte en formue til legetøjsfabrikanten Bandai. Opfinderen af legetøjet så dog intet til de mange penge.

Udsendelsen satte straks tankerne i gang hos Aki Maita. Den 30-årige japanske kvinde havde netop set et TV-indslag, hvor en lille dreng beklagede sig over, at han ikke måtte tage sin kæle-skildpadde med i skole, og nu sad Maita i sin lille lejlighed og funderede. Måske kunne hun opfinde et kæledyr, der var renligt og ikke krævede meget plads?

Resultatet blev Tamagotchi – et digitalt kæledyr, som kunne bæres i en nøglering. I 1995 var Aki Maita endnu ikke klar over det, men hendes idé skulle blive til et af historiens populæreste stykker legetøj, der endte med at sælge over 80 mio. eksemplarer på verdensplan.

Aki Maita

Aki Maita gav verden tamagotchien – men selv tjente hun intet på salget af det populære stykke legetøj.

© Yoshikazu Tsuno/AFP/Ritzau Scanpix

Opfinderen fik intet

Maita arbejdede hos legetøjsfabrikanten Bandai og opsøgte straks en af firmaets designere, som hjalp hende med at bygge en prototype. Hun delte 200 af de digitale kæledyr ud til unge piger og analyserede nidkært deres reaktioner på bl.a. form og farver.

Tamagotchien blev omsider sat til salg i 1996, og det nye legetøj blev en kæmpe succes. Snart efter kunne tamagotchien findes på hylder i over 30 lande, og den digitale følgesvend optrådte i både film og computerspil.

Desværre for Maita fik hun ikke del i tamagotchiens økonomiske succes, fordi hendes arbejdsgiver havde rettighederne til legetøjet. Hun modtog hverken en forfremmelse, en lønforhøjelse eller en bonus, selvom hendes opfindelse indbragte firmaet flere milliarder kroner.