Thomas Rosenau
Vingummibamser

Hvem spiste den første vingummibamse?

Den tyske slikproducent Hans Riegel lever i fattigdom, da han i 1922 får en idé til en ny slags slik. Idéen bliver en verdensomspændende succes og sikrer både Riegel og hans efterkommere økonomisk.

Den velkendte og farverige vingummibamse blev født i 1922 i et lille køkken i Bonn, Tyskland.

Vingummibamsens skaber var den fattige slikproducent Hans Riegel. Blot to år tidligere havde han grundlagt en ny virksomhed kaldet Haribo – en sammentrækning af hans eget og hjembyens navn (HAns RIegel, BOnn).

Forholdene i virksomheden var langt fra luksuriøse. Dagene gik med at koge bolsjer i køkkenet i Riegels lille lejlighed, hvor en ovn, en gryde, en kagerulle og et hakkebræt udgjorde inventaret. Slikket, som forlod køkkenet, blev leveret til kunderne på cykel af Riegels kone.

VIDEO: Se en video om vingummibamsens historie

Video

Bamserne skulle redde Riegel

I 1922 havde Riegel dog fået nok af bolsjer og livet som fattig slikproducent. Han ville skabe et nyt produkt, som kunne redde ham ud af et liv i armod.

På må og få blandede Riegel en gelatine-baseret masse i sin kobbergryde, som han hældte i nogle forme, der forvandlede massen til små, bløde bjørne med en sødmefuld frugtsmag.

Den tyske slikproducent kaldte sine nye kreation dansebjørne efter de virkelige dansebjørne, som dengang optrådte rundt omkring i Europas byer.

Vingummibamser

Hver dag bliver der spist omkring 160 mio. vingummibamser på verdensplan.

© Thomas Rosenau

Børnene tog bjørnene til sig

Riegels små bjørne blev en øjeblikkelig succes blandt byens børn, og i de efterfølgende år fik Riegels kone selskab af 400 andre ansatte.

Fremgangen blev dog bremset af 2. verdenskrig, hvor virksomhedens produktionen gik i stå. Efter krigen fik Riegels to sønner, som overtog virksomheden, imidlertid forvandlet Haribo til et slik-kraftværk med en lang række nye produkter og ca. 1.000 ansatte.

I dag bliver vingummibamser spist i over 100 forskellige lande verden over.