Vingummibamser

Hvem spiste den første vingummibamse?

Den tyske slikproducent Hans Riegel lever i fattigdom, da han i 1922 får en idé til en ny slags slik. Idéen bliver en verdensomspændende succes og sikrer både Riegel og hans efterkommere økonomisk.

Den tyske slikproducent Hans Riegel lever i fattigdom, da han i 1922 får en idé til en ny slags slik. Idéen bliver en verdensomspændende succes og sikrer både Riegel og hans efterkommere økonomisk.

Thomas Rosenau

Den velkendte og farverige vingummibamse blev født i 1922 i et lille køkken i Bonn, Tyskland.

Vingummibamsens skaber var den fattige slikproducent Hans Riegel. Blot to år tidligere havde han grundlagt en ny virksomhed kaldet Haribo – en sammentrækning af hans eget og hjembyens navn (HAns RIegel, BOnn).

Forholdene i virksomheden var langt fra luksuriøse. Dagene gik med at koge bolsjer i køkkenet i Riegels lille lejlighed, hvor en ovn, en gryde, en kagerulle og et hakkebræt udgjorde inventaret. Slikket, som forlod køkkenet, blev leveret til kunderne på cykel af Riegels kone.

VIDEO: Se en video om vingummibamsens historie

Bamserne skulle redde Riegel

I 1922 havde Riegel dog fået nok af bolsjer og livet som fattig slikproducent. Han ville skabe et nyt produkt, som kunne redde ham ud af et liv i armod.

På må og få blandede Riegel en gelatine-baseret masse i sin kobbergryde, som han hældte i nogle forme, der forvandlede massen til små, bløde bjørne med en sødmefuld frugtsmag.

Den tyske slikproducent kaldte sine nye kreation dansebjørne efter de virkelige dansebjørne, som dengang optrådte rundt omkring i Europas byer.

Vingummibamser

Hver dag bliver der spist omkring 160 mio. vingummibamser på verdensplan.

© Thomas Rosenau

Børnene tog bjørnene til sig

Riegels små bjørne blev en øjeblikkelig succes blandt byens børn, og i de efterfølgende år fik Riegels kone selskab af 400 andre ansatte.

Fremgangen blev dog bremset af 2. verdenskrig, hvor virksomhedens produktionen gik i stå. Efter krigen fik Riegels to sønner, som overtog virksomheden, imidlertid forvandlet Haribo til et slik-kraftværk med en lang række nye produkter og ca. 1.000 ansatte.

I dag bliver vingummibamser spist i over 100 forskellige lande verden over.