Bunke med forskellige typer af kryptovaluta

Hvilken kryptovaluta var den første?

I 1982 fik en IT-forsker en idé, som nu truer med at vende verdensøkonomien på hovedet: Penge, som kun eksisterer digitalt.

Idéen om en valuta, som kun eksisterer online og er uafhængig af banker, kan spores tilbage til 1982. Her udgav den amerikanske IT-forsker David Chaum en afhandling, hvori han beskrev en global digital møntfod.

Chaums idé var, at de elektroniske penge skulle overføres sikkert og hurtigt mellem forskellige personer vha. kryptering. Tanken var, at pengene skulle have en elektronisk signatur, så de ikke kunne forfalskes.

Ukendt mand opfandt bitcoin

Chaums virksomhed, DigiCash, skabte i 1995 historiens første digitale møntfod: eCash. Firmaet gik fallit kort efter, men Chaums tanker inspirerede andre til at eksperimentere med digitale penge.

Blandt dem var en anonym person kendt som Satoshi Nakamoto, der i 2009 udviklede bitcoin – den første møntfod, som var uden en central computerserver eller administrator.

Bunke med forskellige typer af kryptovaluta

I dag eksisterer der over 4.000 kryptovalutaer – med bitcoin som den kendteste.

Den nye valuta var i stedet baseret på blockchain – en banebrydende teknologi, hvor kæder af data er koblet sammen med bl.a. et tidsstempel og oplysninger om tidligere transaktioner. På den måde kan data ikke forfalskes, og bitcoin bliver sat uden for regeringers kontrol, fordi alle data er decentrale.

Den første betaling med bitcoin fandt sted i 2010, hvor en programmør købte to pizzaer for 10.000 bitcoins – det svarer i dag til ca. 2,5 mia. nutidskroner.

Blockchain-konceptet kan være svært at forstå – her forklarer en 10-årig teknologien på to minutter.