Hvor stammer cowboybukser fra?

Hvem syede de første cowboybukser?

Hvem syede de første cowboybukser?

Wikimedia

Moderne cowboybukser blev opfundet af den lettisk-amerikanske skrædder Jacob Davis, som i 1870’ernes Nevada lavede denim-bukser, hvis syninger var forstærket med nitter.

Rygtet om de slidstærke bukser spredte sig hurtigt, og snart stod minearbejdere og skovhuggere i kø for at købe Davis’ nye benklæder.

Malerier afslører denimstoffets historie

Selve denimstoffets historie går imidlertid længere tilbage. I 2010 fandt kunsthistorikere tre hidtil ukendte malerier fra 1655, som dokumenterer, at tøj af denimstof blev båret i Europa allerede i 1600-tallet.

De tre malerier viser bl.a. en fattig syerske og en tigger iklædt slidt denim.

Tvivl om navnets oprindelse

Hvor stoffet præcis stammer fra, er historikerne ikke enige om. Nogle mener, at denim først blev produceret i den franske by Nîmes – deraf ordet “denim”, som skulle være afledt af “de Nîmes” (“fra Nîmes” på fransk).

Andre vurderer, at stoffet er fra italienske Genova, hvis franske navn – Gênes – er blevet til “jeans”. Atter andre mener, at denim er en afart af det indiske tekstil dungaree, som briterne importerede til Europa i 1600-tallet.

Jeans var for de fattige

Det grove, slidstærke denimstof var populært blandt Europas fattige i 1600-tallet, fordi

stoffet var billigt at producere og kunne klare et liv med hårdt arbejde.

Klik på tegningen og find ud af, hvad denim bestod af

Pengemand tog æren

Skrædderen Jacob Davis havde ikke råd til en patentansøgning, da han opfandt de moderne cowboybukser. Han tilbød derfor i 1872 tekstilsælgeren Levi Strauss, som leverede denimstof til ham, at de kunne dele patentet, hvis Strauss indskød penge.

Strauss accepterede og åbnede kort efter et stort skrædderi i San Francisco, hvor Davis producerede de første cowboybukser af mærket Levi’s.

© Levi Strauss & co