Chernozem – det er navnet på den fede, sorte muld, der har givet Ukraine tilnavnet “Europas brødkurv”. Den næringsrige jord gør nemlig Ukraine til et af de frugtbareste lande i verden og giver optimale vilkår for at dyrke så godt som alle landbrugsvarer.
Nu om dage er Ukraine blandt verdens førende producenter af korn, kartofler, majs, sojabønner, solsikkefrø, nødder, sukkerroer og en lang række andre produkter, hvoraf størstedelen bliver eksporteret til udlandet.
Inden invasionen af Ukraine modtog Rusland omkring 20 pct. af den ukrainske eksport, mens EU modtog ca. 17 pct.
Jorden blev solgt ulovligt
Årsagen til, at chernozem er så frugtbar, er, at jorden har et højt indhold af humus og er særdeles god til at holde på fugt.
Faktisk er den ukrainske landbrugsjord så udbytterig, at landet – ifølge eksperter – på egen hånd vil kunne brødføde over 500 mio. mennesker. Det svarer til mere end befolkningstallet i EU, som lyder på næsten 450 mio.
Læs også: Ukrainsk og russisk – hvad er forskellen?
Den sorte muld er så eftertragtet, at den blev handlet på det sorte marked efter Sovjetunionens fald og Ukraines selvstændighed i 1991. Her blev jorden fyldt i lastbiler og solgt ulovligt, indtil en lovændring i 2020 fjernede forbuddet.