Fir0002/Flagstaffotos
Popcorn

Hvorfor spiser vi popcorn i biografen?

Ejerne af de første biografer var ikke begejstrede for popcorn, der blev set som ulækre og støjende. Efterhånden indså ejerne dog, at den knasende snack var en økonomisk guldgrube.

Ingen film uden popcorn! Sådan tænker mange biografgængere, når de sætter sig i mørket for at nyde en film. Men popcorn har langt fra altid været en uundværlig del af filmoplevelsen, og faktisk var popcorn forbudt i de tidligste biografer.

Da historiens første egentlige biografer slog dørene op i begyndelsen af 1900-tallet, forsøgte de at efterligne de traditionelle teatre med tunge gardiner, tykke tæpper og bløde sæder.

Kunderne var primært velhavende og belæste folk, som var i stand til at læse de forklarende mellemtekster i datidens stumfilm. I disse fine biografer var popcorn bandlyst, fordi den fedtede, knasende snack grisede tæpperne til og forstyrrede gæsterne.

VIDEO: Se biograf-reklame for popcorn (1957)

Lydfilm banede vejen for popcorn

Popcornene fik deres store gennembrud i 1920'erne, hvor de første lydfilm blev vist. Nu krævede film ikke længere læseevner og appellerede derfor til et bredere publikum.

Det betød, at biograferne langsomt blev mere folkelige – og det gjaldt også på snack-fronten. Biograferne begyndte derfor så smår at tillade fx popcorn, da spisningen af dem ikke forstyrrede lydfilm på samme måde som stumfilm.

Mange biografer allierede sig sågar med lokale gadesælgere, som – mod en daglig betaling til biografen – fik lov til at slå deres små popcorn-vogne op ved indgangen.

Popcorn

Popcorn er billige at lave og har været en økonomisk grundsten for biograferne i snart 100 år.

© Fir0002/Flagstaffotos

Biograferne gik selv i gang med at poppe

Snart indså biografernes ejere imidlertid, at de kunne tjene gode penge på selv at sælge popcorn. Mange steder blev der installeret små popcorn-boder i lobbyen, og for mange biografer blev indtægten fra popcornene deres redning under 1930'ernes økonomiske depression.

I 1945 var popcorn allerede blevet synonym med en tur i biografen, og mere end halvdelen af forbruget af popcorn i USA blev på daværende tidspunkt spist i biografen.