Tysk læge skar igennem
Dommen blev fældet i 1929 af tyske Fritz Lickint. Han udgav en afhandling, som statistisk koblede rygning til kræft, og i 1930'erne udgav han flere bøger, der samlede al forskning i tobak og konkluderede, at rygning utvivlsomt var en årsag til kræft.
Lickints forskning vakte ikke megen genklang uden for Tyskland og blev i høj grad overdøvet af nazisternes magtovertagelse og 2. verdenkrig.
I 1950'erne blev Lickints stafet overtaget af britiske og amerikanske forskere, som gennemførte flere studier, der bekræftede den tyske læges teori.
Politikerne kom på banen
Det endelige nådesstød mod tobakken kom i 1964, hvor USA's sundhedsmyndigheder offentliggjorde en rapport, der havde analyseret 7.000 studier af tobaks påvirkning på kroppen. Konklusionen var klokkeklar: Rygning fører til lungekræft.
Med al tvivl ryddet af vejen begyndte de amerikanske politikere at melde sig på banen. I 1965 blev cigaretpakker forsynet med advarsler, og snart fulgte også oplysningskampagner, forbud mod tobak-reklamer på tv og restriktioner mod røg på bl.a. restauranter og fly.