VIDEO: Hvorfor har en time 60 minutter?
Græker fandt på minutter
De første skridt mod en præcis udregning af den enkelte dags tidspunkter blev taget årtusinder tidligere af astronomerne i oldtidens Egypten. Astronomerne i Egypten delte døgnet op i 24 timer, men datidens sol- og vandure var ikke egnet til mere præcise tidsmålinger.
Minutter og sekunder blev senere udtænkt som koncept i år 150 e.Kr. af grækeren Ptolemæus. I værket “Almagest” delte videnskabsmanden hver af Jordens 360 længde- og breddegrader op i 60 dele, og hver af de dele opdelte han så i 60 mindre enheder.
De første dele kaldte han “minutae primae” – senere kendt som blot minutter, der udgjorde 1/60 af en time. Den anden opdeling døbte han “minutae secundae”, altså sekunder.
De første ure havde kun én viser
Konceptet havde dog ingen praktisk anvendelse, for først i 1500-tallet blev mekaniske ure så avancerede, at time-viseren kunne få selskab af visere, der angav minutter og sekunder. Og først med damptogets ankomst i 1800-tallet fik almindelige mennesker brug for minutter og sekunder i deres hverdag.
I Storbritannien blev passagerernes liv endnu lettere i 1840, da de britiske jernbaner standardiserede tiden i stationsbyerne. Dermed blev lokale tidsforskelle elimineret, og tidsmålingen blev endnu mere præcis.
I 1884 blev en international standardtid med forskellige tidszoner vedtaget, om end mange lande først tilsluttede sig systemet noget senere.