A. Bouzouggar, INSAP, Morocco
Skaller

Hvornår begyndte vi at gå med smykker?

Vores tidlige stenalder-forfædre elskede at vise sig frem med prægtige smykker. Det viser en håndfuld 150.000 år gamle snegleskaller, der er blevet fundet i en afrikansk grotte.

Allerede for omkring 150.000 år siden yndede mennesker at føre sig frem iklædt smykker. Sådan lyder konklusionen fra en gruppe forskere fra det amerikanske University of Arizona, som i årene fra 2014 til 2018 fandt en håndfuld skaller fra havsnegle i en grotte i Marokko.

De 33 skaller har fået boret huller, så de kunne bæres på en snor. Ifølge forskerne har skallerne formentlig været båret som en form for halskæde eller været sat fast på tøjet som dekoration.

Skaller

Snegleskallerne måler hver ca. 1,5 cm i diameter og har slidmærker, der viser, at de blev båret som smykker.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Smykker blev brugt til at kommunikere med

Fundet af skallerne er væsentligt, fordi det viser, at denne gruppe af tidlige mennesker benyttede sig af en sofistikeret form for non-verbal kommunikation, altså en kommunikationsform, hvor mennesker udtrykker sig uden at tale – fx ved at bære statussymboler som smykker eller ved at iklæde sig noget bestemt tøj.

Fundet indikerer altså, at de tidlige mennesker efter alt at dømme har haft mere nuancerede sociale forhold, end forskerne hidtil har antaget.

Præcis hvorfor de fundne skaller fra Marokko blev båret som smykker, ved eksperterne dog ikke. Et kvalificeret bud er, at ejeren kan have brugt skallerne til at vise, hvilken klan vedkommende tilhørte. Behovet herfor voksede sandsynligvis, i takt med at flere og flere menneske-grupperinger bosatte sig i Nordafrika for ca. 150.000 år siden.