Library of Congress
Baker og McConnell

Hvornår var den første homoseksuelle vielse?

I 1971 fik to amerikanske mænd en vielsesattest – som de første af samme køn i nyere tid. Men den historiske bedrift krævede særdeles kreativ tænkning.

Homoseksuelle forhold af mere eller mindre officiel karakter kendes helt tilbage fra oldtiden. Det første homoseksuelle par i nyere tid, som fik en vielsesattest, var dog amerikanske James Michael McConnell og Richard John Baker. De fik i 1971 dokumentation på, at de officielt var blevet gift, men ægteskabet var højst kontroversielt.

I 1970’ernes USA havde homoseksuelle så godt som ingen rettigheder. Baker og McConnell besluttede imidlertid at udnytte et hul i delstaten Minnesotas lovgivning, som ikke direkte forbød ægteskab mellem samme køn.

De to mænd søgte om en vielsesattest – som ikke krævede personligt fremmøde – men blev afvist af byretten. De appellerede beslutningen og søgte samtidig en attest i et andet amt – efter at Richard John Baker havde skiftet navn til det mere kønsneutrale Pat Lyn.

Baker og McConnell

Parret Baker og McConnell udnyttede et smuthul i loven for at få deres vielsesattest i 1971.

© Library of Congress

Kunne ikke blive gift – men var gift

Parret fik succes med deres nye ansøgning, men efter nogle uger dømte højesteret til fordel for byretten. Det betød i praksis, at mænd ikke kunne blive gift, men at Baker og McConnell allerede havde fået en vielsesattest.

Ifølge loven kunne attesten heller ikke annulleres, og de to befandt sig derfor i et juridisk ingenmandsland indtil 2013, hvor deres ægteskab blev juridisk anerkendt.

Den 1. april 2001 blev Holland det første land, som tillod vielser mellem samme køn. Fire par blev viet af Amsterdams borgmester umiddelbart efter midnat. 28 andre lande er siden fulgt i Hollands fodspor.