Indvoldsorme tog livet af korsriddere

800 år gammel afføring fra en korsridderborg på Cypern afslører, at korsriddere var voldsomt plaget af indvoldsorme, som ofte kostede dem livet.

Borgen Saranda Kolones var ejet af korsridderen Guy de Lusignan, der i 1187 blev fanget af Saladin efter slaget ved Hattin.

Afføring fra korsriddere undersøgt

Korsridderne har været borte længe, men deres efterladenskaber vækker stadig opsigt. Senest har forskere fra University of Cambridge fundet indvoldsorme i korsridder-afføring på Cypern. De indtørrede rester lå i latrinerne i borgen Saranda Kolones, som fra 1192 var base for den franske korsridder Guy de Lusignan og hans mænd.

Parasit-eksperten dr. Piers Mitchell og hans kolleger undersøgte den 800 år gamle afføring under et mikroskop og fandt store mængder af æg fra bl.a. piskeorm og spoleorm, som har levet i riddernes tarmsystem. I lille antal er ormene ikke farlige, men i stort antal vil de ifølge Mitchell kunne være livsfarlige.

Sultne korsriddere døde af indvoldsormene

I de tilfælde, hvor føden var knap – fx under belejringer og ekspeditioner – ville korsriddere med mange orme i tarmene ofte dø af underernæring, fordi ormene snylter på den indtagede mad. Forskerne mener, at korsridderne blev smittet, fordi de levede under uhygiejniske forhold, hvor afføring er kommet i kontakt med fødevarer.

Ifølge Mitchell havde adelsmænd og gejstlige lige så stor risiko for at dø af underernæring og sygdomme under korstogene som i egentlig kamp. For de fattige fodsoldater var risikoen endnu større.