Kannibalisme: Kolonister spiste teenage-pige

De britiske nybyggere i kolonien Jamestown var så plaget af hungersnød, at de tyede til kannibalisme, viser nyt fund.

Jamestown blev grundlagt i 1607 på en halvø ved Chesapeake-bugten i Virginia.

Hugmærker afslører kannibalisme

Arkæologer har gjort et makabert­ fund ved nybygger-bosættelsen Jamestown i Virginia, USA. I en 400 år gammel mødding lå en ung piges knogler og kranium med hugmærker, der ifølge forskerne afslører kannibalisme: "Hensigten var uden tvivl at fjerne ansigtsvævet og hjernen for at spise det", siger Douglas Owsley, antropolog ved Smithsonian National Museum of Natural History.

Ifølge Owsley, der har stået for undersøgelserne af knoglerne, formåede gerningsmanden efter flere forsøg at flække pigens hovedskal og komme ind til den næringsrige hjerne. Også hendes skinneben har skæremærker.

Tørke ledte til kannibalisme

Opdagelsen er en milepæl i historien om Jamestown, som blev grundlagt af 104 britiske kolonister i 1607 og var Amerikas første permanente, europæiske bosættelse. To år senere blev området ramt af ekstrem tørke, og da vinteren kom, havde kolonisterne intet at spise. Ifølge samtidige øjenvidneskildringer overlevede briterne ved at spise heste, hunde og rotter. Dernæst kastede de sig i desperation over hinanden: "Intet blev sparet for at opretholde livet, fx at hente døde kroppe op fra gravene for at spise dem", skrev kolonist-lederen James Percy.

Flere ofre for kannibalisme

Forskerne har hele tiden kendt til Percys overlevering, men det er først nu, at de har fundet fysiske beviser for britens uhyggelige fortælling. Analyser viser, at pigen stammede fra England og var 14 år. Dødsårsagen er uklar, men forskerne formoder, at hun døde af sult og derefter blev spist. Ifølge Owsley er pigen helt sikkert ikke den eneste, som blev spist: "Der er andre eksempler nævnt i litteraturen, så spørgsmålet er: Hvor er resten af ligene?"