Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jamestown blev grundlagt i 1607 på en halvø ved Chesapeake-bugten i Virginia.

Samfund - Hverdagsliv

Kannibalisme: Kolonister spiste teenage-pige

De britiske nybyggere i kolonien Jamestown var så plaget af hungersnød, at de tyede til kannibalisme, viser nyt fund.

Hugmærker afslører kannibalisme

Arkæologer har gjort et makabert­ fund ved nybygger-bosættelsen Jamestown i Virginia, USA. I en 400 år gammel mødding lå en ung piges knogler og kranium med hugmærker, der ifølge forskerne afslører kannibalisme: "Hensigten var uden tvivl at fjerne ansigtsvævet og hjernen for at spise det", siger Douglas Owsley, antropolog ved Smithsonian National Museum of Natural History.

Ifølge Owsley, der har stået for undersøgelserne af knoglerne, formåede gerningsmanden efter flere forsøg at flække pigens hovedskal og komme ind til den næringsrige hjerne. Også hendes skinneben har skæremærker.

Tørke ledte til kannibalisme

Opdagelsen er en milepæl i historien om Jamestown, som blev grundlagt af 104 britiske kolonister i 1607 og var Amerikas første permanente, europæiske bosættelse. To år senere blev området ramt af ekstrem tørke, og da vinteren kom, havde kolonisterne intet at spise. Ifølge samtidige øjenvidneskildringer overlevede briterne ved at spise heste, hunde og rotter. Dernæst kastede de sig i desperation over hinanden: "Intet blev sparet for at opretholde livet, fx at hente døde kroppe op fra gravene for at spise dem", skrev kolonist-lederen James Percy.

Flere ofre for kannibalisme

Forskerne har hele tiden kendt til Percys overlevering, men det er først nu, at de har fundet fysiske beviser for britens uhyggelige fortælling. Analyser viser, at pigen stammede fra England og var 14 år. Dødsårsagen er uklar, men forskerne formoder, at hun døde af sult og derefter blev spist. Ifølge Owsley er pigen helt sikkert ikke den eneste, som blev spist: "Der er andre eksempler nævnt i litteraturen, så spørgsmålet er: Hvor er resten af ligene?"

Læs også:

Amerikas historie

Amerika skulle være de kedeliges land

7 minutter
Hverdagsliv

Englands OL endte i druk og slagsmål

7 minutter
Hverdagsliv

Derfor har dollars en pyramide

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul