Shutterstock & P. Witte
Hår stoffer

Konkret bevis: Mennesker tog stoffer for 3000 år siden

Kemiske hårprøver har afsløret de første konkrete beviser på brugen af euforiserende stoffer i Europa. På Menorca blev giftige natskyggeplanter spist af lokale shamaner.

En analyse af resterne af menneskehår, der er fundet i et gravsted på Menorca i Spanien, afslører, at de lokale stammer i området brugte hallucinogene stoffer, der var udvundet fra planter.

Fundene er blevet dateret til mellem 1600-800 f.Kr. og er ifølge forskerne det første direkte bevis på stofmisbrug i Europa. Tidligere fund har nemlig kun ført til indirekte beviser, såsom rester efter ritualer, hvor der er fundet planter, der kan give hallucinationer, eller forekomsten af narkotiske planter i kunstneriske afbildninger.

Disse hårprøver viser det tidligste eksempel på, at mennesker brugte stoffer direkte på egen krop.

Hårprøverne indeholder spor efter bl.a. atropin og scopolamin – stoffer, der begge findes i planter fra natskyggefamilien, og som bl.a. kan føre til delirium og hallucinationer.

Blev ikke brugt til smertelindring

Forskerne har også fundet spor efter rød farve i håret og mener derfor, at stammerne farvede folks hår rødt med en særlig substans, som indeholdt adskillige stoffer.

Det blev sandsynligvis gjort både på de døde i gravene, men også på særlige individer, mens de var i live. Formentlig lokale shamaner, som en del af religiøse ceremonier.

Stofferne har derimod ikke været brugt medicinsk. I en artikel i tidskriftet Nature forklarer forskerne, at “de psykoaktive substanser, ikke ville være brugbare til at lindre smerte”.

Forskerne mener, at shamanerne har spist en mixtur af fx alrune og bulmeurt for at komme i en form for trancelignende tilstand.

Bronzefolk maler hår rødt

Inden de døde blev begravet, blev deres hår farvet rødt.

© Oriol Garcia, ASOME-Universitat Autònoma de Barcelona