"Se, om du ikke kan få det til 47 centimeter, ellers kan jeg ikke komme ned i en eneste af mine kjoler,” stønner Scarlett O’Hara i filmen “Borte med blæsten”, mens hun klamrer sig til sengestolpen og en solid tjenestepige strammer hendes korset, til hun hverken kan spise eller få vejret.
I perioder blev det stramme korset lagt for had af læger, som beskyldte korsettet for at forårsage et væld af lidelser – fra abort over brystkræft til tuberkulose, hysteri og skæv rygsøjle.
Men ny forskning tyder på, at korsettet var bedre end sit rygte. De nævnte sygdomme skyldtes næppe korsettet, men tidstypisk fejlernæring og alt for hårdt arbejde.
Forskerne har heller ikke fundet anatomisk belæg for, at kvinder i visse tilfælde fik opereret de nederste ribben bort, og skeletterne fra datiden har heller ikke vist tegn på, at indsnøring gav varige fysiske mén. Tværtimod foldede de sammenklemte ribben sig ud igen, når korsettet blev løsnet.
Et stramt korset hæmmede dog vejrtrækning og bevægelser og gav bæreren et udtryk af selvkontrol og respektabilitet – og ry for sarte nerver. Da kvinderne kun kunne trække vejret overfladisk, besvimede de let af iltmangel, hvis de blev udsat for stærk sindsbevægelse.
Småpiger blev snøret ind i korset
Selv små piger blev indsnøret i korset til langt op i 1800-tallet. Et børnekorset blev anset for at være en sund måde at styrke en piges – eller drengs – ranke og værdige holdning på.
Mange betragtede det som en gevinst, at korsettet forhindrede børn i vilde lege. I renæssancen bar drengebørn helt op til seks år korset.
I lange perioder mente mødre og bedstemødre, at en ung pige med en smal, korsetteret talje lettere blev godt gift. Derfor trodsede de lægernes advarsler og snørede døtrene ind.