Mand finder millionskat i legetøjskiste

To generationer af drenge har leget sørøverlege med en af Englands mest sjældne og kostbare guldmønter.

Guldmønterne fik stemplet VIGO under portrættet af Queen Anne for at understrege, at guldet stammede fra slaget om Vigo Bay.

© BONINGTONS/BNPS

En dreng legede i årevis med en skattekiste fyldt med mønter, som han havde fået af sin bedstefar. Han fandt på historier om sørøvere og erobringstogter, og da han blev voksen, gav han skattekisten videre til sin søn, som legede nye piratlege med mønterne.

Men i år faldt det ham ind, at mønterne måske var mere værd, så han tog dem med til et auktionshus og bad en møntekspert om at vurdere dem.

Og det var en god idé: En af mønterne viste sig nemlig at være en vaskeægte skat.

Skattekisten har opbevaret den kostbare mønt i flere årtier.

© BONINGTONS/BNPS

Erobring fra et søslag

Den kostbare mønt stammer fra serien af Vigo-mønter - guldmønter, der blev produceret i England af guld, som den britiske flåde kaprede fra fransk-spanske skibe ved slaget om Vigo Bay i 1702.

Det var meningen, at guldmønterne skulle cirkulere rundt i det britiske samfund, men der blev kun lavet 20 styks, og de var så dyre, at kun de aller rigeste havde råd til dem - og de ville hellere beholde dem derhjemme end betale med dem.

Ren tilfældighed

At en af Vigo-guldmønterne endte hos en ganske almindelig britisk familie var en ren tilfældighed, forklarer ejeren.

"Min bedstefar rejste rundt i hele verden og samlede mønter fra alle de lande, han besøgte. Han vidste, hvor meget jeg gik op i sørøverskatte, så han gav mig mønterne, så jeg kunne lege med dem," fortæller han.

Takket være sin bedstefar kan han nu se frem til en betydelig sum penge. Man regner nemlig med, at mønten vil blive solgt på auktion for mere end 200.000 pund.