World History Archive/Imageselect & Shutterstock

Militærtøj blev højeste mode

T-shirten blev først brugt af beskidte amerikanske sømænd, trenchcoaten er skabt til skyttegraven, og kroatiske lejesoldater står bag slipset – meget af det tøj, du går i, er faktisk skabt til slagmarken.

1. T-shirt – Rebeller valgte flådens undertrøje

Da Marlon Brando optrådte i T-shirt i “Omstigning til Paradis”, bevægede den sig væk fra kun at være en undertrøje.

© World History Archive/Imageselect

Den amerikanske flåde havde tænkt T-shirten som en undertrøje, men vilde unge mænd bar den i 50’erne uden en skjorte over.

I 1913 begyndte den amerikanske flåde at udstyre sine sømænd med en enkel, behagelig og hurtigttørrende bomuldsundertrøje med korte ærmer – forløberen for T-shirten.

Det var dog først i starten af 1950’erne, at den for alvor vandt frem som civilt hverdagstøj. Det skete, da de unge rebel-ikoner Marlon Brando og James Dean tog T-shirts på og viste musklerne frem i filmklassikere som “Omstigning til Paradis” og “Vildt blod”.

Siden 1960’erne har T-shirten været et medium for alle tænkelige budskaber – både politiske og kommercielle. Det begyndte i 1960’erne, da hippierne tog T-shirten til sig og dekorerede den med tekster, kreativ batikfarvning eller kartoffeltryk.

2. Gummistøvler – Hertug opfandt multistøvle

Wellingtons tætsiddende læderstøvle udviklede sig til gummistøvlen.

© Hermitage State Museum

Arthur Wellesley, den første hertug af Wellington, var ikke bare en fremragende soldat og politiker i 1800-tallets Storbritannien, han var også modebevidst.

Wellesley bad sin skomager om at fremstille en støvle hårdfør nok til slagmarken og elegant nok til aftenbrug. Resultatet blev en tætsiddende støvle af kalveskind med en lav hæl, som hurtigt blev fast eje blandt overklassens mænd. I 1853 tog forretningsmanden Hiram Hutchinson patent på at lave fodtøj af gummi og fik øjeblikkelig succes, da han kopierede Wellesleys støvle.

3. Chinos – Lærredsbukser blev camoufleret

Chinos sås tit hos europæiske rejsende, som drog ud for at opdage og undersøge ukendte områder.

© Science & Society Picture Library/Getty Images

I starten af 1800-tallet var militæruniformer stadigvæk i klare farver, så ven let kunne adskilles fra fjende på slagmarken. Men den britiske officer Harry Lumsden, som i 1846 var udstationeret i Indien, indså hurtigt, at hans hvide uniformsbukser var ubrugelige som camouflage.

Med en blanding af kaffe, karry og morbær farvede han stoffet til en lys, brun farve kaldet kaki efter ordet for støv på urdu. Farven var væsentlig sværere at opdage i det sandfyldte terræn, og den britiske kaptajn Robert Napier udtalte efterfølgende, at Lumsdens mænd var “de eneste tropper i Indien, som er ordentlig klædt på”.

Mange andre lande tog idéen til sig, bl.a. de spanske tropper udstationeret i kolonien Filippinerne. Her blev bukserne dog døbt chinos efter det spanske ord for kinesisk, da stoffet kom fra Kina.

Herfra bredte de behagelige lærredsbukser sig til civilister og var især populære, når de varme kolonier blev besøgt.

4. Blazer – Dronningens visit skabte ny mode

Blazeren ses endnu i dag især som en del af uniformer i fx skoler og på fly.

© George Marks/Getty Images

Det vides ikke med sikkerhed, hvem blazerens ophavsmand er, men ofte udpeges John Middleton Waugh, kommandør på det britiske krigsskib HMS Blazer. Da han i 1837 fik besked om, at dronning Victoria i nær fremtid ville inspicere hans skib, synes han, mandskabet så frygteligt ud i tøjet. Waugh traf en hurtig beslutning om at få syet nye blå og hvide uniformsjakker med messingknapper.

Dronningen var imponeret, og snart tog andre skibe tog tøjet til sig. I land blev blazeren også et modefænomen, ofte som en del af skoleuniformen.

5. Slips – Fra lejesoldater til Solkongens hof

Da Ludvig 14. bandt en klud om halsen, gjorde hele hoffet ham kunsten efter.

© Musée de l’Histoire de France

Når det handlede om mode, kom ingen i midten af 1600-tallet i nærheden af den franske konge, Ludvig 14.

Den unge konge fik smag for nogle kroatiske lejesoldaters farverige halsklude, efter at de var gået sejrrigt ud af Trediveårskrigen, og snart gik alle modebevidste mænd rundt med kulørte klude med delikate kniplinger bundet i kunstfærdige sløjfer om halsen.

Modekongens påhit har med visse modifikationer holdt helt til vore dage, for kravatten, som halskluden blev kaldt, udviklede sig i løbet af århundrederne til både butterflyen og slipset.

Det slips, vi kender i dag, blev opfundet af skræderen Jesse Langdon fra New York. I 1924 tog han patent på en ny form for slips, hvor stoffet var delt op i tre dele og klippet på tværs af væveningerne.

6. Trenchcoat – Regnfrakke blev modehit

Burberrys lange uniformsjakker blev til trenchcoats og snart højeste mode i London.

© Bettmann/Getty Images

I 1901 designede tøjproducenten Thomas Burberry en ny regnfrakke til den britiske hærs officerer. Den vind- og vandtætte frakke var et alternativ til datidens tunge uldfrakker og gav større bevægelsesfrihed.

Frakken fik sit store gennembrud i 1. verdenskrigs skyttegrave, hvor den også fik sit navn: Trenchcoaten. Mange veteraner beholdt deres frakke efter krigen, og takket være trenchcoaten blev Thomas Burberry en af det 20. århundredes allerstørste modekonger.

Frakkedesignet viste sig at være så holdbart, at trenchcoaten også blev brugt under 2. verdenskrig af bl.a. Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Senere blev frakken erstattet af kortere militærjakker, som gav endnu større bevægelsesfrihed, men på hjemmefronten levede trenchcoaten videre.