Shutterstock

Nu ved vi hvornår katte blev menneskets næstbedste ven

Landbrug førte katte og mennesker sammen i stenalderen viser ny amerikansk forskning. Men faktisk har vi endnu ikke tæmmet katten helt, siger eksperterne.

Mens det længe har været kendt, at hunde blev tæmmet for 20.000 til 40.000 år siden i Sibirien, har der været mere debat om hvornår menneskets næstbedste ven, katten, blev tam.

Nu har et stort internationalt hold af genetikere omsider fundet svaret. Det kommer nok ikke bag på katteejere, at det egenrådige dyr tog noget længere tid at tæmme end hunden.

Ved at nærstudere genetiske markører i kattes DNA har forskerne konstantere, at katten først blev tæmmet for omkring 12.000 år siden i Mellemøsten.

Fandt tamkattens mutationer

Ved hjælp af markørerne, kunne forskerne se, hvornår katte begyndte at udvikle en række genetiske mutationer, der kun kan forklares med, at katte var blevet helt eller delvist tæmmet.

Omkring 1.000 år f.Kr. var katte hellige dyr i Egypten. Når de døde, blev katte mumificeret og begravet på en kattekirkegård.

© Paul Hudson

Ifølge forskerne blev vildkatte tiltrukket af bondestenalderens tidlige landbrug, hvor markerne vrimlede med mus. Efterhånden som antallet af katte steg, faldt antallet af mus og andre gnavere, og stenalderens bønders høstudbytte voksede derfor.

Trods 12.000 års samliv er tæmningen katte dog stadig ikke helt fuldført, mener forskerne:

“I modsætning til hunde og andre tamdyr, har vi ikke været i stand til at ændre kattes adfærd ret meget gennem tæmningsprocessen. Hvis vi slap katte fri i naturen igen, ville de stadig kunne overleve ved at jage gnavere, forklarer Dr. Leslie A. Lyons fra University of California.