









Den amerikanske drøm?
Vasketøj hænger på tværs af tætte bygninger i New Yorks slum – et eksempel på, hvor tæt immigranter måtte indrette sig. Mod slutningen af 1800-tallet strømmer blandt andet europæiske tilflyttere til mulighedernes land: USA. De drømmer alle om et bedre, og rigere, liv. Den drøm bliver dog ikke en realitet for alle.
New York ca. 1900
Sin egen lykkes smed
Livet i storbyen er en barsk omgang, og den offentlige forsorg endnu ikke indført. Enhver må klare sig selv. Denne skomager har indrettet Londons mindste butik, der kan være i hulrummet under en købmands udstillingsvindue.
London, England 1910
Lejekasernens trange levevilkår
Berlins indbyggertal er tæt på to millioner, kun overgået af London og New York. Hovedparten af berlinerne bor i overbefolkede lejekaserner, hvor en hel familie lever, sover og spiser i ét værelse. Kun de heldigste har et ekstra kammer, som bliver lejet ud for at skaffe penge. Toilet og rindende vand findes i gården.
Berlin, Tyskland 1909
Byforældre hængte børnene til luftning
Børn og babyer hang i bure ud fra lejlighederne i 1930’ernes London. Idéen om at give børn frisk luft blev introduceret i 1894 under begrebet “luftning”, men byforældrene havde ingen haver. Løsningen kom fra en amerikansk kvinde, der i 1922 udviklede et transportabelt baby-bur, som forældre kunne spænde fast på lejlighedsvinduerne.
London, England
1930’erne
Gadehandler ruller til markedet
I begyndelsen af 1900-tallet handler Tokyos indbyggere på små markeder rundtom i Tokyo. Her falbyder gadehandlerne et væld af forskellige produkter – fx denne børstenbinder med koste, børster og kurve. Selvom vognen er højt belæsset med varer, er den mobil og kan nemt trækkes til næste marked – uden brug af trækdyr.
Tokyo, Japan
ca. 1905