AKG-IMAGES
Hyresbostad Berlin

På bunden af samfundet

I 1800-tallet strømmer folk til byerne for at finde arbejde. Men det er ikke noget let liv, der venter. Hverdagen er præget af usle boliger, dårlige lønninger og elendige arbejdsforhold.

Den amerikanske drøm?

Vasketøj hænger på tværs af tætte bygninger i New Yorks slum – et eksempel på, hvor tæt immigranter måtte indrette sig. Mod slutningen af 1800-tallet strømmer blandt andet europæiske tilflyttere til mulighedernes land: USA. De drømmer alle om et bedre, og rigere, liv. Den drøm bliver dog ikke en realitet for alle.

FPG/GETTY IMAGES

New York ca. 1900

FPG/GETTY IMAGES

Sin egen lykkes smed

Livet i storbyen er en barsk omgang, og den offentlige forsorg endnu ikke indført. Enhver må klare sig selv. Denne skomager har indrettet Londons mindste butik, der kan være i hulrummet under en købmands udstillingsvindue.

Hulton Archive/Getty Images

London, England 1910

Hulton Archive/Getty Images

Lejekasernens trange levevilkår

Berlins indbyggertal er tæt på to millioner, kun overgået af London og New York. Hovedparten af berlinerne bor i overbefolkede lejekaserner, hvor en hel familie lever, sover og spiser i ét værelse. Kun de heldigste har et ekstra kammer, som bliver lejet ud for at skaffe penge. Toilet og rindende vand findes i gården.

AKG-IMAGES

Berlin, Tyskland 1909

AKG-IMAGES

Byforældre hængte børnene til luftning

Børn og babyer hang i bure ud fra lejlighederne i 1930’ernes London. Idéen om at give børn frisk luft blev introduceret i 1894 under begrebet “luftning”, men byforældrene havde ingen haver. Løsningen kom fra en amerikansk kvinde, der i 1922 udviklede et transportabelt baby-bur, som forældre kunne spænde fast på lejlighedsvinduerne.

CORBIS/GETTY IMAGES

London, England
1930’erne

CORBIS/GETTY IMAGES

Gadehandler ruller til markedet

I begyndelsen af 1900-tallet handler Tokyos indbyggere på små markeder rundtom i Tokyo. Her fal­byder gadehandlerne et væld af forskellige produkter – fx denne børstenbinder med koste, børster og kurve. Selvom vognen er højt belæsset med varer, er den mobil og kan nemt trækkes til næste marked – uden brug af trækdyr.

Getty Images

Tokyo, Japan
ca. 1905

Getty Images