Thomas Cook Archives

Præst opfandt de første turistrejser

Billetten til verdens første pakkerejse inkluderede en ståplads, musik fra hornorkester og en skinkesandwich.

I 1841 arrangerede den britiske baptistpræst Thomas Cook verdens første pakkerejse – en togrejse for 570 sognebørn, der skulle køre 20 km fra Leicester til Loughborough og retur.

Rejsen på den nyanlagte jernbane kostede én shilling og inkluderede en ståplads i en åben vogn, en skinkesandwich og musik fra et hornorkester.

Denne første færdigpakkede selskabsrejse blev en overvældende succes, så Cook arrangerede flere rejser til glæde for kirkegængere og søndagsskoleelever, der aldrig før havde forladt deres hjemstavn.

I 1851 fik Cook et stort kommercielt gennembrud med 150.000 pakkerejser til den første verdensudstilling i London, og han vendte nu blikket mod udlandet.

I 1855 førte han selv som guide sine gæster på rundrejse til Bruxelles, Köln, Heidelberg og Paris, og siden fulgte flere rejser i Europa og helt til Egypten og USA.

Thomas Cook & Son blev et rejseimperium, der tilbød ture til alle tænkelige steder.

© Thomas Cook Archives

Konstant udvidede Cook sine aktiviteter, og i 1872 bød han på verdens første jordomrejse.

Otte måneders storslåede oplevelser ventede Cooks rejseselskab på 10 personer, da de stod til søs fra Liverpool. Undervejs sendte Cook rejsebreve til avisen The Times.

Her kunne man læse, at droskekuskene i New York snød, så det drev, at Japan bød på fortrinlige shoppingmuligheder – både porcelæn, silke og elfenbensprodukter – og at fulde kvinder overalt i Bombay “lokker folk til sig med råb, sang eller fagter”.

Med tiden udviklede rejsebureauet sig til den verdensomspændende kæde Thomas Cook & Son.

I cirklen: Thomas Cook. I 1868 tog den rejseglade præst med et selskab til det gamle Pompeji ved Napoli.

© The Granger Collection, New York

Da Cook døde i 1892, havde han grundlagt et rejseimperium, der eksisterer den dag i dag – og undervejs også opfundet rejsechecken.