© Shutterstock/mardecortesbaja.com/Imageselect

Q & A til den nysgerrige historienørd

Hvordan lavede egypterne mumier? Hvor stammer pasta fra? Og hvorfor blev Goebbels blik pludselig sort af had under en konference for Folkeforbundet?

16. marts 2018 af Bue Kindtler-Nielsen

Hvordan lavede egypterne mumier?

Historikerne regner med, at den egyptiske tradition med at mumificere de døde begyndte ved en tilfældighed. 

Omkring 3500 f.Kr. blev egypterne begravet i ørkensandet, og her sørgede det varme og tørre klima for at udtørre ­ligene og skabe naturlige mumier. 

I forlængelse af denne opdagelse blev bevarelsen af kroppen efter døden en central del af den egyptiske kultur. Troen var, at det ikke ville være muligt for ånden at finde fred i efterlivet, hvis kroppen var ødelagt.

Egypterne begyndte selv at skabe mumier fra ca. 2800 ­f.Kr. Oprindeligt var processen forbeholdt eliten, men i takt med at teknikkerne blev forbedret, blev mumificering mere udbredt. Fra 1500 f.Kr. kunne også almindelige egyptere bevares efter døden, og selv dyr blev mumificeret.

Fra denne periode ses også de mest velbevarede mumier. Senere, da Egypten blev in­vaderet af fremmede magter, begyndte kvaliteten at dale, muligvis fordi turister nu ville have slægtninge mumificeret. Balsamørerne kan have været mindre grundige her og set det som let tjente penge.

De egyptiske balsamører arbejdede i templer, som lå på Nilens vestbred væk fra boligområder. Ingen almindelige mennesker måtte nemlig vide, hvordan mumificeringsprocessen foregik. Se de hemmelige teknikker på billedet:

Hvor stammer pasta fra?

Den tidligste form for pasta stammer fra Romerriget og bestod af plader af tørret dej, som blev tilsat krydderier og stegt i olie. 

Araberne skabte lange pastastrimler omkring 800-tallet, hvorfra den kom til resten af Europa. Især italienerne forelskede sig i den nye spise og skabte fra 1200-tallet mange af de udgaver, vi kender i dag.

Hvem kigger Goebbels på?

På dette billede fra 1933 ses Joseph Goebbels til en konference for Folkeforbundet. Den selvbevidste propaganda­minister havde ellers været i højt humør, men på dette billede skuler han ondskabsfuldt ind i kameraet og holder stramt om stolens armlæn.

Goebbels havde netop fået at vide, at fotografen, Alfred Eisenstaedt, var jøde. Den anti-semitiske Goebbels, der i sin dagbog i 1942 bl.a. skrev, at nazisternes jødeudryddelse var “Barbarisk, men fuldt fortjent”, begyndte straks at udvise et tydeligt had over for fotografen. 

På den internationale konference, der blev holdt i Genève, kunne Goebbels heldigvis ikke gøre andet.

Eisenstaedt var tysker og emigrerede to år senere til USA med sin familie af frygt for sin sikkerhed i hjemlandet.

Få minutter inden havde Goebbels storsmilet til fotografen – det ændrede sig dog, da han hørte hans navn. 

© mardecortesbaja.com

Brændte rødstrømperne virkelig deres BH'er? Og hvorfor er der så mange fotografier af folk fra 1800-tallet, der ikke smiler?

Måske er du interesseret i...

Læs også