Antikken
Antikkens grækere udtænkte højtflyvende ideer om demokrati og politik, men henkastet affald udgjorde et jordnært og ildelugtende problem for filosofiens fædre.
Athen var antikkens første storby, Rom blev den næste og arvede affaldsproblemet, der enten blev trampet ned i jorden eller båret udenfor bymurene af datidens skraldemænd, slaverne.
Helvede var en losseplads
I Det gamle testamente beskrives det, hvordan Jerusalems borgere smed affald, afføring og lig i kløften Gehenna, hvor der brændte en konstant ild.
I Det nye testamente 700 år senere brugte Jesus lossepladsen som symbolet på helvede, hvor krop og sjæl ville blive opslugt.
Han advarede bl.a. jøderne om, at deres voldelige oprør mod romerne ville føre dem til helvede.
Her var truslen ikke kun åndelig, men også fysisk, fordi deres lig kunne risikere at blive smidt i Gehennas brændende losseplads af romerne.







Romernes største bedrift var kloakken
Med mere end én million indbyggere kunne Rom hurtigt være blevet til antikkens største svinesti. Heldigvis havde byen et kloaksystem, der var så effektivt, at det benyttes endnu.
Under Rom løb syv kloakker, der førte regnvand væk og sikrede, at skidt og møg ikke flød i millionbyens gader.
Den første og vigtigste af disse var Cloaca Maxima – “Det Største Dræn”. Den løb igennem Roms centrum og var bl.a. tilknyttet Colosseum, Circus Maximus og det politiske samlingspunkt Forum Romanum.
Romerne så deres velfungerende kloak som et symbol på rigets storhed, og i det 1. århundrede f.Kr. kaldte den græske historiker Dionysios den for en af romernes største bedrifter. Det imponerende bygningsværk har endda holdt i mere end 2.000 år, da dele af Cloaca Maxima stadigvæk er tilknyttet Roms kloaksystem.
Kloakken fik Rom ud af sumpen
Cloaca Maxima blev oprindeligt skabt omkring 600 f.Kr. for at føre regnvand væk fra Rom. Dette gjorde det muligt at dræne byens sumpede dale og bygge på det, der skulle blive det offentlige centrum, Forum Romanum.
Badevand blev til toiletvand
Rom var fyldt med offentlige toiletter, som var tilsluttet kloakken. Et smart kanalsystem sørgede for, at vandet fra Roms badeanstalter blev brugt igen som skyllevand til toiletterne, og forseglede kloakrør fjernede meget af lugten.
Skidtet røg i Tiberen
Cloaca Maximas hovedrør førte dagligt tusindvis af liter forurenet vand ud i floden Tiberen. Når floden gik over sine bredder, flød skidtet derfor bogstavelig talt i gaderne.
Vandet kom fra hele Rom
Spildevandet fra Roms akvædukter endte i underjordiske kanaler, som førte ud i Cloaca Maxima. Gennemstrømningen af vand formindskede risikoen for, at afføring og lignende hobede sig op.
Gud hjalp med toiletproblemerne
Romerne bad til guden Cloacina, hvis kloakken var oversvømmet eller deres toilet stoppet. Størstedelen af hendes helligdom lå flere meter under jorden og førte direkte ned til kloakken.
Slaverne gjorde det beskidte arbejde
I starten af antikken blev skrald smidt på gaden uden større omtanke. I byen Troja har arkæologer fx regnet sig frem til, at der blev smidt omkring 1,4 millioner tons skrald hvert århundrede.
I Athen indså bystyret, at affaldet medførte store sundhedsmæssige problemer, og vedtog omkring 500 f.Kr. verdens første kendte skraldelov.
Nu skulle skrald smides i bunker, der lå mindst halvanden km uden for byen.
Velstående husstande sendte derfor dagligt deres slaver afsted til de store offentlige lossepladser.
Byens fattigste transporterede også ofte andre menneskers affald, imod at de fik lov til at rode det igennem først og tage, hvad de kunne bruge.

Antikkens største skraldebjerg, Monte Testaccio, findes stadig uden for Rom.
Romerne elskede genbrug

Glas
Romere gjorde en dyd ud af at genbruge, da her var mange penge at spare. Bl.a. glasskår blev nidkært indsamlet og smeltet om til nye vinduespartier, parfumeflasker og drikkeglas.

Våben
Italiens fastland var ikke rigt på metaller, så romerne genbrugte både deres egne og fjendens ødelagte våben. De blev smeltet om til bl.a. statuer, der hyldede guder og de sejrende hærførere.

Lertøj
Romerne producerede flere millioner amforaer om året. Når vaserne gik i stykker, blev de dog ikke smidt ud, men bl.a. brugt som udfyldning i cement sammen med småsten.
Middelalderen
Efter Romerrigets sammenbrud mistede Europa både en stærk centralmagt og uanede mængder viden.
Nu blev affaldet igen bare smidt på gaden, og natpotten tømt ud ad vinduet.
I takt med at byerne voksede, tvang stanken og sundhedsfaren dog også folk i middelalderen til at gøre noget ved affaldet.
Losseplads blev til forsvarsanlæg
Borgerne i 1400-tallets Paris læssede efter dekret fra deres konge Karl 7. affald af uden for bymurene for at nedbringe stanken i byen.
Skraldebunkerne voksede sig hurtigt høje, og 100 år senere var de blevet til store affaldsbakker, der lå så tæt op ad byens mure, at de udgjorde en militærtrussel.

En af Paris’ gamle lossepladser blev forvandlet til parken Buttes-Chaumont i 1800-tallet.
Fjenden kunne bruge bunkerne til at forcere murene eller skyde direkte ind i Paris.
Derfor blev affaldsdyngerne inddraget i byens forsvarsværker som kanonstillinger.
Sådan fungerede de i 100 år, indtil Solkongen, Ludvig 14., erklærede, at hans erobringer havde gjort byen sikker.
Kongen rev den gamle bymur ned og fjernede skraldebunkerne, så han kunne udvide Paris med store boulevarder.
Pesten førte til de første skraldemænd
Da pesten hærgede i Europa, kom middelalderens læger frem til, at sygdommen måtte skyldes stanken i byerne.
Efter flere epidemier i London blev borgerne i 1400-tallet derfor påbudt at holde affald indendørs indtil en ugentlig indsamlingsdag, hvor det blev hentet af en raker (indsamler).
Skraldeindsamling skulle vise sig at være et fast og velbetalt job, for rige borgere, der ikke ønskede at have skraldet stående en uge, betalte godt for, at deres hjem havde førsteprioritet.

Stanken fra pestofrenes lig var decideret farlig, mente lægevidenskaben i middelalderen.
En større plan med afskaffelsen af skraldet var der dog ikke.
Det blev som regel hældt i Themsen eller læsset af langs Londons indfaldsveje, så det ikke længere kunne lugtes i byen.
På trods af den fejlagtige teori havde løsningen en klar effekt på smittefaren.
Antallet af rotter fyldt med lopper, som var de egentlige pestbærere, blev nemlig stærkt formindsket i London.
London kunne kendes på stanken
Forskere har anslået, at Londons 70.000 indbyggere og fritgående husdyr i 1520 producerede 100 tons afføring om dagen.
Uden et egentligt kloaksystem forblev det meste afføring på gaden i månedsvis.
Vejene var fyldt med bl.a. fordærvet mad og søle.
Dette blev til tider et så stort problem, at myndighederne så sig tvunget til at smide et nyt lag jord på og lave en ny vej oven på det gamle skidt.
Stanken kom også udefra, da slagtere dræbte og parterede dyr lige uden for bymurene.
Den værste lugt kom dog fra garverierne, hvor dyrehuder blev behandlet og kogt fri for sener og kødrester.
Overklassen forsøgte at bekæmpe stanken ved at gå med velduftende blomster om halsen.
Londons biskop Thomas Wolsey var nødt til at have næsen boret ned i en udhulet appelsin fyldt med eddike for at kunne holde byens lugt ud.
Mayaerne frygtede skraldebunken
Mayaindianerne i Mexico samlede affald på nøje udvalgte steder.
Der var forbud mod bosættelser for tæt på affaldsbunkerne, da varme og metangasser fra afføring udgjorde en stor risiko for pludselige eksplosioner og brande.
Lossepladserne var så omfangsrige, at brandene kunne vare ved i flere dage. Mayaerne havde flere hundrede af disse lossepladser, som endda blev flyttet, hvis riget skulle udvides.
Skraldebunkerne har senere vist sig at være en uundværlig kilde for arkæologerne til forståelse af det mellemamerikanske folk.

Natmændene fik betaling pr. ton afføring, de hentede op af septiktankene.
Der var penge i lortet
Mens byen sov, gik natmændene på arbejde. De tjente gode penge på andre menneskers afføring, men blev set ned på af resten af samfundet og levede isolerede liv, omgivet af ekskrementernes odør.
Da magthaverne hverken havde viden eller viljen til at bygge kloaksystemer i middelalderen, blev der under større huse i stedet gravet store huller, der fungerede som septiktanke.
Hullerne kunne typisk indeholde flere tons afføring og blev tømt af de såkaldte natmænd. De fik deres navn, fordi de kun måtte arbejde mellem kl. 21 og 5, så deres ildelugtende erhverv generede borgerne mindst muligt.
Generelt var natmændenes arbejde uden tvivl et af de værste i middelalderen.
De stod ikke bare dagligt i lort til knæene, men skulle pga. deres stank helst holde sig fra andre mennesker og måtte kun bo på særligt udvalgte steder.
Til gengæld blev de vel betalt og kunne på én nat tjene, hvad en typisk arbejder fik pr. uge. Arbejdet var heller ikke ufarligt.
Latrintankene var fyldt med både gasser, der kunne forårsage kvælning, og sygdomsbefængte rotter, som gerne bed fra sig.
Og hvis en natmand var så uheldig at glide og falde ned i hullet med flere tons afføring, kom han ikke altid op igen.
Afføring havde mange muligheder
Adelig gødning var den fineste
I Japan var salg af menneskeafføring som gødning en anerkendt praksis. Især adelig lettelse stod i høj kurs, fordi en bedre diæt efterlod flere næringsstoffer i afføringen.
Aztekerne byggede lorteøer
Aztekerne byggede kunstige øer bestående af mudder, planter og menneskeafføring. Jorden på øerne var så frugtbar, at der kunne høstes afgrøder syv gange om året.
Afføring som afstraffelse
Afføring kunne også bruges som afstraffelse. Engelske Edward 2. tvang fx utro mænd og kvinder til at stå en dag i knædybt søle af ekskrementer som straf.
Industrialiseringen
1800-tallets teknologiske fremskridt og masseproduktion havde en møgbeskidt bagside.
Skrald og sygdomme omklamrede storbyernes skove af skorstenstårne, og de kulfyrede fabriksanlæg udspyede smog og aske.
Den beskidte situation blev ikke bedre af, at affaldshåndteringen var lagt i hænderne på korrupte og fordrukne skraldemænd.
En officer rydder op i New York
New York var en svinesti i slutningen af 1800-tallet, hvor bl.a. døde dyr lå på gaden i ugevis, før de blev fjernet.
Men da kavaleriobersten George Waring fik ansvaret for oprydningen, skete der pludselig mirakler.
Waring opbyggede et gadefejersystem efter militært forbillede, hvor de ansatte skulle arbejde i otte timer om dagen, hver med ansvaret for 10 specifikke fortove.
Warings arbejdsmænd blev klædt i hvidt for at symbolisere renhed og samlede skidt op i små vogne.

Warings hvide hær af skraldemænd gjorde byen så ren, at en journalist skrev forundret: “Du kan rent faktisk se asfalten”.
Tidligere havde et af byens store problemer været de 250.000 karetheste, der gik frit omkring ved nattetide og efterlod mere end 1.000 tons hestepærer dagligt.
De blev nu beordret opstaldet, og deres afføring samlet sammen og solgt som gødning.
Warings hvide hær var så effektiv, at New York allerede året efter fejrede dem som byens helte med en parade gennem byens rene gader.

Luften i London var så beskidt, at en modeekspert skrev til sine læsere: “Vask ansigtet, hver eneste gang du har været ude”.
Ovne sendte skralden op i røg
Med industrialiseringens indtog fandt politikerne ud af, at enorme ovne skulle redde London fra skraldet.
De såkaldte Destructors stod færdige i 1891 og kunne forbrænde 24 tons affald i døgnet.
Ovnene var en revolution, men bragte et nyt problem med sig. Asken fra de mange tons skrald dryssede tilbage ned over London som en sort, klæbrig sne.
Borgerne blev nu beskidte af den mindste gåtur, og en storm af klager væltede ind. I alt nåede ovnene kun at fungere i 10 år, før de endeligt blev lukket ned igen.
Skraldemænd forlangte beskyttelsespenge
Skraldemændene begyndte at få større magt, i takt med at byerne voksede.
I London holdt de underbetalte skraldemænd sig især til de rige kvarterer, hvor de forlangte “ølpenge” af beboerne med et diskret host.
Hvis ikke der blev fundet lidt mønter frem, kunne den fortørnede skraldemand nemt komme til at tabe husaffaldet ud over de fine gulvtæpper, når skraldet blev hentet i huset.
Da de fattige ikke havde råd til at bestikke skraldemændene, kunne der gå ugevis, uden at de lagde deres rute forbi armodens kvarterer.
Skraldevognen svinede gaderne til
Vogne har været et essentielt hjælpemiddel for skraldemændene siden middelalderen. Men først under industrialiseringen begyndte de første forsøg på at modernisere det ildelugtende køretøj.
Verdens storbyer har altid produceret tonsvis af skrald. Under industrialiseringen eksploderede både byernes størrelse og produktion dog som aldrig før, hvilket hurtigt fik mængden af skrald til at hobe sig op i gaderne.
De simple hestevogne, som skraldemændene i hundredvis af år havde benyttet til deres ildelugtende arbejde, kunne ikke længere følge med og svinede endda selv byen til.
Med tiden bragte den nye teknologi mere effektive transportmidler og opfindelser med sig. Der skulle dog gå mange år, før damerne ikke længere behøvede at løfte op i kjolerne, når de gik i byens tilsmudsede gader.

Hestevogn: Brugt i hundredvis af år
Under industrialiseringen var hestevognen stadig skraldemændenes mest benyttede transportmiddel. I London steg antallet af hestetrukne skraldevogne fra 12 omkring år 1400 til flere hundrede i 1800-tallet. Da vognene ikke havde nogen overdækning, var et konstant problem, at støv og skidt blæste ned i hovedet på uopmærksomme fodgængere.

Forsøg med damp
I 1896 udviklede flådeingeniøren John Thornycroft den første dampdrevne lastbil med tippelad. Bilen havde en lastekapacitet på et ton, og tippeladet gjorde aflæsningen af skrald på lossepladsen væsentlig hurtigere end tidligere. Dampvognene blev en succes på De Britiske Øer, men vandt aldrig rigtig frem i Europa. Køretøjerne havde nemlig dårlig manøvredygtighed, som gjorde det svært at komme frem i storbyens smalle gader.

Skraldebilens fødsel
Udviklingen imod den skraldevogn, vi kender i dag, startede i 1935. Her opfandt to amerikanske brødre skraldecontaineren “Dumpster”. Ved hjælp af stålkæder kunne containeren løftes op og tømmes direkte i skraldevognens lad. Med tiden kunne skraldemændene endelig lægge skovlen på hylden.
Lossepladsen var en guldgrube
Katteskind
For fattige i 1800-tallets millionbyer var lossepladsens skidt og møg et af de bedste steder at tjene til dagen og vejen. Særlig heldigt var det at finde en død kat, da katteskind var i høj kurs hos pelsmagerne.
Køkkenaffald
Lossepladsejeren selv og hans familie rumsterede også på pladsen. De fiskede madrester, indvolde og knogler op af skraldebunkerne, da de kunne males til en klæg masse og videresælges som gødning.
Metal
Gammelt metal kunne bankes ud og sælges til kuffertmagerne, der brugte stumperne til at forstærke deres varer. Gamle sko var eftertragtede i stålindustrien som brændsel eller endte som sålefyld hos byens skomagere.
Kul og koks
Noget af det kostbareste affald var aske og resterne af kul og koks. Det havde den hastigt voksende murstensindustri nemlig stærkt brug for. Asken blev blandet med ler til mursten, og koksen og kulstumperne var fremragende langtidsholdbart brændsel.