Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slangen er et af historiens vigtigste symboler

Et af verdenshistoriens mest anvendte symboler er slangen. Gennem årtusinderne har stort set alle kulturer og religioner brugt slangen som symbol, men med stærkt varierende betydning – fra død og dommedag til frihed og frugtbarhed.

Shutterstock

Norden - Thors ærkefjende

I den nordiske mytologi er Midgårdsormen guden Thors ærkefjende. Når de en dag mødes og kæmper det afgørende slag, vil det udløse ragnarok – jorden vil gå under.

Nordamerika - Hornet magiker

Flere indianerstammer i Nordamerika har myter om en stor slange med horn. Hos creekindianerne er den ufarlig, og hornene har helbredende kraft. Men hos cherokeefolket er slangen dødbringende – selv dens ånde er giftig.

Latinamerika - Fjerklædt skabergud

Mellem- og Sydamerikas indianere tilbad en fjerklædt slange, Quetzalcoatl. Slangen er symbol for den hvide skabergud og hos aztekerne
beskytter af præstestanden.

Kina - Tegn på velstand og kløgt

Et gammelt kinesisk ordsprog siger, at i et hus med en slange vil familien aldrig sulte. Slangen er et af dyrene i den kinesiske dyrekreds, og her er den tegn på succes og kløgt.

Israel - Det onde selv

I den jødiske tradition er slangen en frister, der lokker mennesket til at sætte sig op mod Gud. Slangen er derfor i jødisk og senere kristen symbolik tegn på noget ondt.

Indien - Shivas beskytter

Ordet naga er sanskrit for både slange og gud, og i den hinduistiske mytologi er slanger symbol på død og genfødsel – fordi slanger skifter ham. Guden Shiva vises ofte beskyttet af en femhovedet slange, og slanger er også symbol på frihed, fordi de er umulige at tæmme.

Grækenland - Lægegudens følgesvend

I oldtidens Grækenland mente man, at slanger kunne helbrede. Æskulap var grækernes lægegud, og ifølge myten så han en slan­ge hente hel­bre­den­de urter til en anden, såret slange. Æskulaps stav omslynget af en slange er også i dag symbol på lægevidenskaben.

Afrika - Bolig for forfædrenes ånd

Flere steder i Afrika tilbedes pytonslanger. Slangerne menes at beskytte mod alt ondt, og nogle steder opfattes de som inkarnationen af afdøde forfædre.

Australien - Regnbuefarvet livgiver

I de oprindelige australieres mytologi er regnbueslangen symbol på vandet, der løber gennem landskabet, på regn, på frugtbarhed og på liv. Det var også regnbueslangen, der engang skabte landskabet ved at skubbe bjergene op og lave huler, efterhånden som den snoede sin store krop afsted.

Læs også:

Hverdagsliv

Giftigt og strafbart: Intet kunne stoppe pudder og parfume

9 minutter
Hverdagsliv

Hvem er Barbie modelleret efter?

2 minutter
leo x caricature
Hverdagsliv

Firenzes diktator advarer sin søn om Roms fristelser

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul