Shutterstock
Stenalderfolk Snegle

Stenalderfolk spiste kæmpesnegle som håndmadder

Et kilo tunge snegle blev stegt i eget sneglehus af kreative stenalderfolk, som havde brug for sneglens proteiner og vitaminer i deres kost – og det foregik 160.000 år tidligere, end forskerne troede.

Blandt bålrester i det arkæologiske udgravningssted Border Cave i Sydafrika har arkæologer fundet flere store sneglehuse – resterne af et festmåltid, som stenaldermennesker indtog for 170.000 år siden.

Dengang var 38 cm lange og 1 kg tunge snegle en vigtig del af jægersamlernes føde, mener forskerne. For de indeholdt masser af gode proteiner.

Et hold forskere i evolutionshistorie fra University of the Witwatersrand, Sydafrika, har møjsommeligt arbejdet sig igennem tusinder af sneglehuse fundet i grotten – og har for nylig udgivet et overraskende studie med resultaterne af deres forskning.

Ved at undersøge sneglehusene med infrarøde kameraer opdagede forskerne, at de alle bærer spor efter at være blevet opvarmet længe over bål i samme stilling. Sneglene er altså blevet stegt i deres eget sneglehus.

Sydafrikanske kæmpesnegle

Foruden de næringsmæssige fordele ved sneglen var den også utrolig let at fange for menneskene.

© Public Domain

Bedre end kosttilskud

Selvom det måske ikke er alle i dag, der vil synes, at stegte snegle på størrelse med en voksenhånd er det mest lækre, så var der en god grund til, at hulefolkene spiste dem.

Sneglekødet var nemlig rigt på protein, jern, magnesium og vitaminer. Hvilket jægersamlerne ellers ville mangle i en diæt, der bl.a. bestod af bær og nødder.

Hidtil har forskerne ellers troet, at mennesker først begyndte at spise kæmpesnegle ved slutningen af den sidste istid for 15.000-10.000 år siden. Dette nye fund viser, at mennesket forstod værdien af kæmpesneglene og en varieret kost selv for 170.000 år siden.

Det er også imponerende, at hulefolkene tilsyneladende har vidst, at sneglene skulle steges eller koges længe inden spisning. Det slog de skadelige bakterier og parasitter ihjel, som sneglene bar på.