Tandbørsteholder var 4.000 år gammel

En englænder købte en lille krukke for fire pund på et loppemarked og brugte den på badeværelset i årevis. Han anede ikke, at den stammede fra civilisationens vugge.

På krukken fra Induskulturen er et ­velbevaret motiv af en antilope.

© Hansons Auctioneers

Uden at vide det har en englænder i årevis brugt en krukke fra oldtiden til at stille sin tandbørste i hver aften.

49-årige Karl Martin, der til daglig er sagkyndig ved auktions­huset “Hansons Auctioneers”, tænkte ikke videre over det, da han fandt den malede krukke med dyremotiver på et loppemarked og købte den for fire pund.

“Jeg brugte den på badeværelset til at opbevare min tandpasta og tandbørste. Den har endda fået et par tandpastapletter på sig i årenes løb”, forklarer Karl Martin.

Men efter, at han så nogle andre krukker med lignende motiver, fik han sin kollega til at kigge på krukken. Den viste sig at stamme fra Indus-kulturen omkring 1900 f.Kr.

Stammer fra oldtidens Asien

Indus var sammen med Egypten og Mesopotamien de første steder, hvor egentlig menneskelig civilisation opstod. Indus-kulturen eksisterede i årene 3300-1300 f.Kr. og spredte sig over det nuværende Indien, Pakistan og Afghanistan.

Krukken er muligvis blevet bragt til England af hjemvendte embedsmænd fra de britiske kolonier.

Sælger er lidt skuffet

Efter den overraskende opdagelse besluttede Karl Martin sig for at sælge sin tandbørsteholder gennem det auktionshus, han arbejder for. Han endte med at få 80 pund for den – ikke meget for en smuk, 4.000 år gammel krukke.

“Måske skulle jeg have holdt på den lidt længere. Nu har jeg en smule dårlig samvittighed over, at jeg brugte den til min tandbørste”, medgiver Karl Martin.

Karl Martin var meget overrasket over, at hans tandbørsteholder var 4.000 år gammel.