Library and Archives Canada

Gigantisk par var en verdenssensation

Som bare 18-årig ramte Anna Haining Swan en imponerende højde på 2,43 meter. Anna blev dog for alvor berømt, da hun blev gift med den tidligere sydstatskaptajn Martin Bates, der ligeledes målte over 2 meter.

Anna Haining Swan, den næsthøjeste kvinde i verdenshistorien, blev født i 1846 i Nova Scotia, Canada, og var som 18-årig 2,43 m høj.

Den enorme kvinde begejstrede cirkus-pioner P.T. Barnum, der gjorde Anna til en af sine ­ho­ved­at­trak­tioner og bl.a. fik hende til at ­op­træde sam­men med dværgen Tom Thumb.

Annas berømmelse voksede for alvor op i ­sky­er­ne, efter at hun mødte Martin Bates, en tidligere sydstatskaptajn, der målte 2,34 m.

De blev hurtigt kendt som “verdens højeste par”, og deres bryllup i 1871 blev overværet af mere end 10.000 mennesker.

Her fik de gaver fra hele verden, inkl. fra den britiske dronning, ­Vic­to­ria, der forærede dem begge et lommeur i guld på størrelse med en underkop.

Parret blev viet i Saint Martin-in-the-Fields kirken i London den 17. juni 1871.

© Wellcome Library, London

Fik enorm baby på 10 kg

Parret optrådte under store forestillinger og blev inviteret til de fineste selskaber i både USA og Europa. Indtjeningen brugte de på et spe­cial­byg­­get kæmpehus i Ohio, hvor alle møbler var i næsten dobbelt størrelse.

Anna fødte to børn, men begge døde efter få timer. Med en vægt på 10 kg har den ene baby stadig rekorden som ver­dens største.

Anna trak sig tilbage i starten af 1880’erne og døde i 1888, 41 år gammel.