Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Silkevejen havde sin storhedstid under Handynastiet mellem 202 f.Kr.-220 e.Kr.

© Shutterstock
Samfund - Handel

2.000 år gammel afføring afslører Silkevejens beskidte hemmelighed

Ved at undersøge de pinde, som handlende brugte til at tørre sig med, fastslår forskere, at handlende spredte sygdomme langs Silkevejen.

Når oldtidens handelsfolk rejste ad Silkevejen, tog de ikke kun varer med sig – de smittede også hinanden med parasitter.

Det fastslår en gruppe arkæologer i en rapport, som blev udgivet i juli måned.

For ved at analysere 2.000 år gamle pinde med afføring har arkæologer fra University of Cambridge fundet æg fra parasitter, som kommer langvejs fra.

Æg gav det første bevis

Pindene er fundet i en latrin på et hvilested i det nordvestlige Kina, hvor de rejsende afleverede breve, byttede heste og ikke mindst forrettede deres nødtørft.

Efter toiletbesøget tørrede de sig med træpinde, som de rejsende havde gjort en smule mere komfortable ved at binde stof omkring.

På stoffet har forskerholdet fundet små rester af afførring, som de har analyseret ved hjælp af et mikroskop. Analysen viste æg fra både rundorme, piskeorme, bændelorme og kinesiske fladorme:

"Det her beviser for første gang, at de rejsende langs Silkevejen virkelig var ansvarlige for spredning af infektionssygdomme", fastslår antropolog og forskningsleder Piers Mitchell.

Fladorm kom langvejs fra

Ifølge Mitchell og resten af forskningsholdet er æggene fra fladorme det største bevis på, at sygdomsspredning fandt sted på Silkevejen.

For parasitten kan kun formere og sprede sig i sumpede områder, og da latrinen er placeret i udkanten af et ørkenområde, har en rejsende ifølge forskerne haft parasitten med fraet område omkring 2.000 km derfra, hvor ormen er mest almindelig:

"At et menneske kunne rejse så langt ad Silkevejen med kinesiske fladorme viser, at ruten fungerede som et sandt smitte-mekka, hvor inficerede mennesker kunne overføre sygdomme til de andre rejsende", slår Mitchell fast.

Fladormen kunne bl.a. give gulsot og leverkræft.

Læs også:

Hverdagsliv

Indvoldsorme tog livet af korsriddere

2 minutter
Handel

Norsk is holdt London frisk

20 minutter
Romerriget

Romerne blev ædt op af indvoldsorm og parasitter

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul