Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antikkens europæere elskede strudseæg

I oldtidens middelhavsverden var handel med strudseæg noget, en dygtig købmand kunne tjene gode penge på.

J.D. Dallet/Imageselect

Forskerne har i lang tid været klar over, at der fra bronzealderen (ca. 3000-1000 f.Kr.) og langt op i jernalderen foregik en livlig handel med varer fremstillet af strudseæg.

Mere specifikt har arkæologerne flere steder i Sydeuropa fundet eksempler på æggeskaller forarbejdet til krukker, kopper og andre former for beholdere.

Forskerne vurderer, at der har været tale om luksusvarer, og de ved, at strudseæg-genstandene blev importeret fra Mellemøsten og Egypten, men indtil nu har ingen kunnet sige meget mere om handlen.

I et nyt studie har et hold fra det britiske University of Bristol imidlertid undersøgt fortidens strudseæg-branche nærmere.

En struds kan blive op til 2,75 m høj og nå en vægt på ca. 150 kg.

© Shutterstock

Æggene stammede fra vilde strudse

En inskription fra ruinbyen Nimrud i vore dages Irak antyder, at datidens kongelige holdt strudse.

Men det nye studie påviser, at æg fra domesticerede strudse ikke minder om dem, som luksusvarerne blev lavet af. De forarbejdede æg minder mere om æg fra vilde strudse, fastslår forskerne.

“Det betyder, at nogen har været nødt til at opspore strudsenes reder og stjæle deres æg. Det har været farligt, for en struds kan dræbe dig med et spark”, forklarer forskerholdets leder, Tamar Hodos, til netmediet Archaeology.org.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul