Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jamna-nomaderne gjorde cannabis til en handelsvare i begyndelsen af bronzealderen.

Samfund - Handel

Cannabishandel går 5000 år tilbage i tiden

Forskere mener at have fundet frem til historiens første cannabis-sælgere.

Det område, vi i dag kender som grænselandet mellem Rusland og Ukraine, var i bronzealderen hjemsted for Jamna-nomaderne. De var kendt som dygtige handelsfolk, og man mener, at de for 5000 år siden grundlagde en transkontinental handelsrute mellem Europa og Asien.

Samtidig skete et boom i forekomsten af cannabis i Østasien. Og det var ikke et tilfælde. En ny undersøgelse fra Free University of Berlin tyder nemlig på, at Jamna-nomaderne solgte cannabis fra Europa til Asien.

En eftertragtet handelsvare

Forskerne har undersøgt cannabis-fibre fra Europa og Østasien og kan konkludere, at cannabis var en eftertragtet handelsvare:

"Cannabis var yderst anvendeligt i mange sammenhænge og på mange måder. Derfor blev planten dyrket med det primære formål at blive solgt videre," siger Tengwen Long, der er palæontolog ved Free University of Berlin. Han fortæller, at cannabis både blev brugt som medicin, som fibermateriale til tøjproduktion og som rusmiddel.

Udbredt i Europa

Undersøgelsen rykker desuden ved teorien om, at Kina og det centrale Asien var de første steder til at udbrede brugen af cannabis. Den grønne plante var nemlig også udbredt i både

Europa og Østasien.

Men ikke før bronzealderen blev cannabis-handel altså sat i system.

Tengwen Long understreger dog, at cannabis blot var en lille del af den handel, der foregik på tværs af de to kontinenter:

"Der blev bestemt handlet med cannabis, men handlen i bronzealderen omfattede mange flere varer, såsom bronze, korn og heste," siger han.

Læs også:

Handel

Skostørrelsernes historie

1 minut
Handel

Norsk is holdt London frisk

20 minutter
Handel

Sådan fik kartoflen Europa til at vokse

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul