Cannabishandel går 5000 år tilbage i tiden

Historiens første cannabis-sælgere kom fra det nuværende Ukraine.

Det område, vi i dag kender som grænselandet mellem Rusland og Ukraine, var i bronzealderen hjemsted for Jamna-nomaderne.

De var kendt som dygtige handelsfolk, og man mener, at de for 5000 år siden grundlagde en transkontinental handelsrute mellem Europa og Asien.

Samtidig skete et boom i forekomsten af cannabis i Østasien. Og det var ikke et tilfælde. En undersøgelse fra Free University of Berlin viser nemlig, at Jamna-nomaderne solgte cannabis fra Europa til Asien.

En eftertragtet handelsvare

Forskerne undersøgte cannabis-fibre fra Europa og Østasien og kan konkludere, at cannabis var en eftertragtet handelsvare:

"Cannabis var yderst anvendeligt i mange sammenhænge og på mange måder. Derfor blev planten dyrket med det primære formål at blive solgt videre," siger Tengwen Long, der er palæontolog ved Free University of Berlin.

Han fortæller, at cannabis både blev brugt som medicin, som fibermateriale til tøjproduktion og som rusmiddel.

Udbredt i Europa

Undersøgelsen rykker desuden ved teorien om, at Kina og det centrale Asien var de første steder til at udbrede brugen af cannabis. Den grønne plante var nemlig også udbredt i både Europa og Østasien.

Men ikke før bronzealderen blev cannabis-handel altså sat i system.

Tengwen Long understreger dog, at cannabis blot var en lille del af den handel, der foregik på tværs af de to kontinenter: