Det store julegaveudsalg: Kender du historien om Black Friday?

Når tilbudsskiltene vises frem på gaden, og julelysene så småt bliver hængt op, så ved danskerne, hvad tiden er inde til. For mange danskere markerer Black Friday, at sæsonen for at købe julegaver er sat i gang, så tilbudshajerne farer ud i shoppingcentrene for at finde alt på ønskelisterne. Men hvordan begyndte det store udsalg egentlig?

© Depositphotos

Det er ikke umiddelbart så gennemskueligt, hvorfor den største dag for shopping har navnet Black Friday. Selv om Black Friday i dag associeres med gode tilbud, så har navnet historisk set negative konnotationer. For ordene ‘Black Friday’ kom først på tale i 1869, under ‘The Gilded Age’ i USA, hvor guldmarkedet krakkede.

To magnater, Jay Gould og Jim Fisk, ville tjene så mange penge som muligt på guld ved at opkræve høje priser for guldet. Desværre for de to opportunister valgte den daværende præsident Grant at frigive guld på markedet, hvilket fik prisen på guld til at falde, og finansmænd på Wall Street tabte millioner af dollars. Den skelsættende dag blev derfor kendt som Black Friday.

Den største shoppedag

Selv om Black Friday er en af de største shoppedage, er der også andre eksempler på fridage, hvor der bliver shoppet løs. I Commonwealth-lande er det eksempelvis Boxing Day, hvor man tager ud for at få handlet ind til julegaver. Derudover har man i USA også Prime Day og Cyber Monday, hvor folk kan ligge de fleste varer i indkøbskurven online.

Men i dansk kontekst er Black Friday ubestridt den største shopping dag. Det er her, hvor danskerne kan finde de største rabatter fra detailbranchen som Black Friday hos Boozt. Her skydes årets største udsalg af med rabatter på alt fra nytårskjolen til hudplejeprodukter. Vil man undgå at stå i lang kø i stormagasinet, kan man uden det store besvær klikke varer hjem fra de mest kendte mærker i Skandinavien.

Black Fridays oprindelse

Selv om Black Friday først blev omtalt i 1869, var det først tilbage i 1950’ernes USA, at man afholdt det Black Friday, som vi kender i dag. Dengang skulle man til Philadelphia i staten Pennsylvania, hvor amerikanere fra forstæderne stimlede sammen i byen.

Philadelphia var en stor sportsstat, og lige efter den amerikanske helligdag Thanksgiving fandt en amerikansk fodboldkamp mellem militæret og flåden sted. Her flokkedes biler og fodgængere til byen, hvilket skabte så stor trafik, at politiet måtte arbejde over for at kunne håndtere det store publikum.

Siden da er Black Friday blevet den dag, hvor de amerikanske detailhandlere kunne sikre sig, at de fik store profitter, inden året var omme. På samme tid har perioden mellem Thanksgiving og jul været en kendt højtid for at shoppe, og derfor understreger Black Friday blot det.

Udviklingen i Danmark

Det var først i 2013, at man så de første glimt af Black Friday i Danmark. Her begyndte danske webshops at reklamere for rabatter, og året efter kom Black Friday ud i de fysiske butikker. I 2015 var Black Friday den største handelsdag nogensinde på daværende tidspunkt, hvor danskerne købte ind for knap 1,98 milliarder med Dankort ifølge Dansk Erhverv.

Siden hen har detailbranchen udvidet med Black Week, hvor danskerne kan tage del i gode rabatter op til Black Friday. Alligevel er fredagen utvivlsomt den største handelsdag på ugen, hvis man ser på handelsaktiviteten ifølge Nets.

Kilder:
https://eu.usatoday.com/story/money/2021/11/24/history-of-black-friday/8722089002/