Græske vaser var eksport-succes

Forskere har regnet ud, at Athens vasemalere årligt producerede­ over 50.000 figurdekorerede vaser. Mange blev eksporteret til udlandet.

21. maj 2012 af Nora Margherita Petersen

Mange græske bystater producerede keramik, heriblandt Korinth, som længe var et af Grækenlands mest betydningsfulde keramikcentre. End ikke Korinth kunne imidlertid konkurrere med Athen, når det gjaldt kvalitet, nyskabelse og masseproduktion af potter.

Fra omkring 620 til 300 f.Kr. var Athen Middelhavsregionens suverænt største producent af dekorerede vaser, som blev eksporteret vidt og bredt. Athenske vaser er fundet så langt væk som Spanien, Egypten og på Krim-halvøen.

Verdens museer har i dag anslået ca. 65.000 athenske vaser i deres samlinger. Forskere regner med, at antallet svarer til omkring en procent af den totale produktion. I Athens mest produktive periode fremstillede byen således årligt over 50.000 figurdekorerede vaser. Antallet af dekorerede athenske vaser, som ikke har overlevet op til i dag, skal derfor tælles i millioner. Dertil kommer de mere simple, udekorerede vaser, som blev produceret i endnu højere antal.

Vaser: En kæmpe industri

Langt de fleste af de athenske pottemagerværksteder lå i Kerameikos-kvarteret, som var opkaldt efter områdets industri. En pottemager hed på oldgræsk kerameus­ – et ord, som går igen i dag i udtrykket keramik. Forskerne har regnet sig frem til, at Athen konstant må have haft omkring 100 vasemalere og ca. 500 ansatte i byens mange værksteder.

Både pottemageren og vasemaleren signerede til tider deres potter. Navnene viser, at en del af pottemagerne ikke var fra Athen. Nogle var slaver, mens andre var metøkere – immigranter med begrænsede rettigheder i det athenske samfund.

Vasemaleren Lydos underskrev fx sig selv som slave, og navnet henviser til hans oprindelse – Lydien i nutidens Tyrkiet. De bedste pottemagere og malere var dog som regel athenere.

Læs mere: Et godt skår

I Historie nr 8/2012 bragte vi en stor artikel om arkæologens jagt på historisk viden gennem potteskår. Du kan downloade hele artiklen ved at bruge knappen nedenfor.

For at downloade artiklen, skal du være registreret bruger på sitet. Det er gratis at oprette sig og det tager kun et øjeblik. Klik her for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også