Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antoine Augustin Parmentier fremviser en kartoffelplante for Ludvig 16. og Marie Antoinette på Versailles.

© UIG/Getty
Samfund - Handel

Sådan indtog kartoflen Europa

Hvornår blev kartoflen populær i Europa?

Kartoflen kommer fra Sydamerika, hvor den blev dyrket allerede for 10 000 år siden. I 1570'erne nåede den Europa, men de tidligste arter var dårligt tilpasset det europæiske klima. Både bønder og botanikere så med skepsis på knoldene, som blev betragtet som uappetitlige eller uspiselige. Derfor blev kartofler kun dyrket i meget lille skala, i fx botaniske haver.

Mere udbredt blev den først i 1700-­tallet, bl.a. med de såkaldte kartoffeltyskere fra Pfalz-Hessen. En af de forskere, der bidrog til at gøre kartoflen populær, var franskmanden Antoine Parmentier, som fremhævede dens rige næringsindhold. I begyndelsen af 1800-tallet blev kartofler basisføde i mange lande – inklusiv Danmark. Kartoflens holdbarhed og næringsindhold menes at være blandt de vigtigste årsager til, at befolkningen i denne del af verden blev øget drastisk i 1800-tallet.

Læs også:

Piercing læbe forhistorisk
Arkæologi

Forhistorisk mand bar gigantiske ansigts-piercinger

2 minutter
Opfindelser

Hvornår blev lighteren opfundet?

2 minutter
Søfart

Fransk kavaleri erobrede hollandsk flåde

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul