Sådan indtog kartoflen Europa
Hvornår blev kartoflen populær i Europa?

Antoine Augustin Parmentier fremviser en kartoffelplante for Ludvig 16. og Marie Antoinette på Versailles.
Kartoflen kommer fra Sydamerika, hvor den blev dyrket allerede for 10 000 år siden. I 1570'erne nåede den Europa, men de tidligste arter var dårligt tilpasset det europæiske klima. Både bønder og botanikere så med skepsis på knoldene, som blev betragtet som uappetitlige eller uspiselige. Derfor blev kartofler kun dyrket i meget lille skala, i fx botaniske haver.
Mere udbredt blev den først i 1700-tallet, bl.a. med de såkaldte kartoffeltyskere fra Pfalz-Hessen. En af de forskere, der bidrog til at gøre kartoflen populær, var franskmanden Antoine Parmentier, som fremhævede dens rige næringsindhold. I begyndelsen af 1800-tallet blev kartofler basisføde i mange lande – inklusiv Danmark. Kartoflens holdbarhed og næringsindhold menes at være blandt de vigtigste årsager til, at befolkningen i denne del af verden blev øget drastisk i 1800-tallet.