Op mod to år kunne det tage de europæiske købmænd at sejle hele ruten. Mere end hver femte afrikaner døde på turen over Atlanterhavet. 

© Leonhard Euler (1753) / Wiki Commons

Trekantshandelen: Slaver blev solgt for bomuld og tobak

De oversøiske handelsruter, som europæerne benyttede til slavehandel i 16- og 1700-tallet danner en visuel trekant, når de tegnes på et kort. Bl.a. derfor kaldes slavehandelen også for trekantshandelen. Men hvad gik den transatlantiske slavehandel egentlig ud på?

21. august 2017 af Pernille Mogensen

Den transatlantiske slavehandel er betegnelsen for den oversøiske handelsrute, som europæerne benyttede til slavehandel i 16- og 1700-tallet.

Våben i bytte for afrikanske slaver

I Europa lastede handelsmænd skibe med varer som våben, tekstiler, værktøj og brændevin.

Derefter sejlede skibene ned langs den afrikanske vestkyst, hvor de europæiske varer blev givet i bytte til lokale slavehandlere mod millioner af tilfangetagne afrikanere.

Under kummerlige forhold blev fangerne nu fragtet til Syd-, Mellem-, og Nordamerika, hvor de blev brugt som slavearbejdere på plantager. 

Hvor mange mennesker, der led den skæbne, er historikerne i tvivl om, men det drejer sig formentlig om et sted mellem 9 og 12 mio.

Hjem til Europa med eksotiske luksusvarer

Når sukker, bomuld og tobak var høstet på plantagerne, blev handelsskibene endnu engang læsset. 

Denne gang gik turen tilbage til Europa, hvor kolonivarerne blev solgt som eksotiske luksusvarer. 

En del af overskuddet fra handelen brugte købmændene til køb af våben og værktøj. På den måde kunne de endnu en gang sejle ned langs Afrika og fragte nye slaver over Atlanterhavet.

Lasten blev skiftet undervejs: For våben, værktøj og brændevin byttede europæiske købmænd sig til slaver i Afrika. Under kummerlige forhold blev millioner af slaver tvunget til den nye verden. Fra det amerikanske kontinent blev luksusvarer som bomuld og tobak sejlet til Europa.

© Wiki Commons / Shutterstock

Måske er du interesseret i...

Læs også