Tulipaner var skyld i den første finansboble
I 1630’erne var efterspørgslen på de eksotiske tulipaner så stor i Holland at der opstod en økonomisk boble takket være spekulanternes grådighed. Blomsterløgene værdi steg eksplosivt – et løg kunne koste det samme som et flot hus.

Efter kroværten Wouter Winckels død blev hans løgsamling solgt for at skaffe midler til at forsørge hans syv efterladte børn. Auktionen foregik en råkold februardag i 1637, der blev budt vildt på løgene, og da auktionen var slut, var Winckels børn blevet 90 000 gylden rigere. De fik ca. 13 000 gylden hver, hvilket nogenlunde var, hvad en håndværker-familie tjente på 40 år. De solgte løg var ikke almindelige løg, men tulipanløg, der i 1637 var mere værd end deres egen vægt i guld.
Samme uge brast den såkaldte tulipanboble, og mange, der blev regnet for rige, blev pludselig ludfattige.
Holland var en anderledes stat i starten af 1600-tallet. Landet var en republik, og de protestantiske indbyggere blev betragtet som triste, arbejdsomme og strenge. Hollænderne var dog ikke kun stramtandede republikanere, men også gode forretningsmænd. De var nysgerrige over for de nymodens ting, der kom til Europa fra Amerika og Indien. De havde råd til at samle på smukke og dyre ting, eftersom Holland var et af kontinentets rigeste lande.
Hurtigt populær
Tulipanen kom formentlig til Holland i 1562. Den købmand, der tog imod de første løg, vidste ikke, hvad han skulle mene om dem, og hans stuepige stegte dem i olie og eddike. Men blomsten blev snart populær. Botanikeren Carolus Clusius elskede den for dens skønhed og hårdførhed og muligheden for at kunne fremavle nye varianter.
Tulipanen var på den tid ikke noget for almindelige mennesker; de, der havde råd til denne dyre interes-se, var feinschmeckere og grup-per, der blev kaldt lief-hebbers. Det var lærde og rige selskaber, som holdt kontakten via breve og middage. Deres interesse for tulipaner var dog ikke risikofri. Clusius blev to gange udsat for indbrud, hvor hundredvis af dyrebare løg blev stjålet.